Palačinke od jednozrne pšenice sa umakom od špinata
Špinat drvo zahvaljuje svoj naziv načinu na koji raste – u visinu. Strogo gledano, nije riječ o pravom špinatu, ali u kulinarstvu njeni listovi nerijetko zamjenjuju listove špinata. Biljka sazrijeva već u proljeće i oplemenit će okus punjenja za palačinke.
Sastojci za 4 osobe:
- 5 jaja
- 8 malih kašika pšeničnog brašna
- 7 malih kašika brašna od jednozrne pšenice
- ¼ l mlijeka
- ¼ l mineralna voda
- maslac
Za punjenje je potrebno:
- listovi špinata drveta
- listovi heljde te crvene ili zelene lobode
- malo maslaca
- 1 luk
- 1 češanj bijelog luka
- ovčiji sir
- muškat
- sol, biber
Priprema:
- umutiti jaja u zdjelici pa dobro promiješati sa obje vrste brašna, mlijekom i vodom. Ostaviti najmanje 30 minuta da tijesto dobro nadođe nakon čega će biti tečno i gusto. Prema potrebi dodati malo vode.
- na tavi zagrijati mali komad maslaca te na njemu peći palačinke.
- za pripremu punjenja oprati i krupno nasjeći listove. Nasjeći luk i bijeli luk pa ih pržiti u tavi, a zatim dodati listove špinata te nastaviti pržiti nekoliko minuta. Nasjeći ovčiji sir na kockice te umiješati u špinat pa začiniti muškatom, solju i biberom. Puniti palačinke nadjevom i poslužiti.
Preporuka: palačinke se mogu puniti i slatkom marmeladom. Zbog brašna od jednozrne pšenice palačinke su mekše i imaju orašast okus, ali ako više od polovice brašna bude upravo brašno od jednozrne pšenice, palačinke neće biti dovoljno čvrste i raspadat će se.