Carpaccio od krušaka i kelerabe sa sirnim sosom
Vegetarijanski carpaccio jednostavno se priprema. Jer regionalna priroda nudi sve potrebne sastojke. Samo ih treba poslužiti u dovoljnoj mjeri.
Sastojci za 4 osobe:
Za orahe
- 2 supene kašike šećera
- 1 supena kašika vode
- 2 šake oraha
- 1/4 supene kašike soli
Za sirni sos
- 1/2 supene kašike senfa
- 5 supenih kašika ulja repice
- 4 supene kašike bijelog balzamika
- 5 supene kašike sira sbrinza ili parmezana
- 1/2 čajne kašike soli, malo mljevenog bibera
Za salatu
- 1 keleraba
- 1 velika kruška
- 1 supena kašika limunovog soka
- 1 supena kašika vode
- 1⁄3 snopa krasuljice ili glatkog peršuna
Priprema:
1. Za orahe iskuhati šećer sa vodom u čeličnoj tavi. Smanjiti temperaturu i redovno miješati dok smjesa ne postane svijetlosmeđa karamela. Skloniti šerpu sa šporeta. Dodati orahe i so, promiješati, raspodijeliti po papiru za pečenje i ostaviti da se ohladi. Grubo nasjeckati. Pokriti i ostaviti sa strane.
2. Za sos sastaviti sve sastojke i miješati dok smjesa ne postane pire. Pokriti i ostaviti sa strane.
3. Kelerabu i krušku oguliti i nasjeći na tanke kriške. Kriške kruške pomiješati sa sokom od limuna i vodom te ostaviti tako, dok smjesa ne bude potrebna. Kelerabu staviti u drugu zdjelu. Oboje pokriti i ostaviti sa strane.
4. Prije serviranja kriške kelerabe i kruške poredati po tanjiru poput krovnih cigli. Zasuti sirnim sosom. Začine nasjeckati sitno. Garnirati karamelizovanim orasima i začinima.
Savjet: Tako lijepa jesenja atmosfera! Orasi i kruške u savršenoj su harmoniji! Ostavimo li košpice kruške, jelo će izgledati još bolje.
Spisak za kupovinu
dmBio kuhinjski šećer, 1 kg
dmBio orasi, 150 g
dmBio ulje repice native, 500 ml
dmBio sirće condimento bianco, 500 ml
dmBio limunov sok, 200 ml