Nabujak sa sirom i rabarbarom
Rabarbara je voće koje se uglavnom koristi kao i druge vrste voća, a ima voćno-kiselkast okus i visok udio vitamina C
Rabarbara uspijeva od aprila do 24. juna. Ako je u proljeće prekrijete za to namijenjenim materijalom, sazrije i ranije.
Sastojci za 4 osobe
- 100 g maslaca
- 3 jajeta
- 100 g šećera
- 1 pakovanje vanilinog šećera
- 500 g sira
- 80 g griza
- 1 čajna kašika praška za pecivo
- malo voćnog soka ili mlijeka
- 1 kg kg rabarbare (ili drugo voće po želji), maslac i prezla za premaz kalupa za pečenje
Priprema
- kalup premazati maslacem i posuti prezlom. Rastopiti maslac i pustiti da se ohladi. Odvojiti žumance od bjelanca, 3 žumanca sa šećerom, vanilinim šećerom i sirom dodati u maslac i pomiješati. Zatim dodati griz i prašak za pecivo i pomiješati. Dodati sok ili mlijeko u mjeri da konzistentnost smjese ostane dovoljna da se može miješati. Od 3 bjelanca napraviti snijeg pa dodati u smjesu.
- izrezati rabarbare (ili drugo voće) na komadiće. Dodati jedan sloj tijesta u kalup za pečenje pa po površini rasporediti komadiće rabarbare ili drugog voća, pa preliti ostatak tijesta i poravnati.
- peći na 180 ° C sa uključenim donjim i gornjim grijačem sve dok tijesto ne poprimi zlatnosmeđu boju. Ako koristite smrznuto voće, vrijeme pečenja je 1 sat. Nabujak je dobro pečen kada se po sredini malo nadigne.
Savjet: kod pripreme drugog voća ili (smrznutog) bobičastog voća i kompota, količinu šećera je potrebno prilagoditi kiselosti samog voća.