Vegetarijanski hamburger
Nemamo ništa protiv chesseburgera, ali ova verzija hamburgera neće vas ostaviti ravnodušnim.
Vrijeme pripreme: 50 min
Sastojci za 4 osobe:
- 60 g kinoje
- 100 g slanutka
- 2 supene kašike, sitno mljevenih, zobenih pahuljica
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- 1 supena kašika koncentrata od paradajza
- malo kečapa
- 180 ml vode
- 1/5 čajne kašike soli
- 1 mrkva
- 1 jaje
- 1 čehno bijelog luka
- 1 čajna kašika senfa
- 1/3 čajne kašike soli
- 1/3 čajne kašike paprike u prahu
- 1/2 crvenog luka
- 4 peciva za hamburger
- 4 hrskava lista zelene salate
- 4 kriške velikog paradajza
Priprema:
- naribajte mrkvu, oljuštite bijeli luk i krupno ga nasijecite, ogulite luk i izrežite ga na kolutove.
- operite i ocijedite kinoju. Dodajte u lonac u koji ste prethodno ulili 180 ml zasoljene vode i pustite da prokuha. Zatim smanjite temperaturu i pustite da se kuha još 20 minuta dok kinoja ne omekša do mjere da je možete zagristi.
- isperite slanutak pod mlazom tekuće vode. Dodajte u sjeckalicu pa izmješajte sa mrkvom, jajima, zobenim pahuljicama, 1 supenom kašikom maslinovog ulja, bijelim lukom, koncentratom paradajza, senfom, solju i paprikom u prahu te napravite pire. Zatim pire dodajte u zdjelu i izmješajte sa kinojom. Smjesa mora biti vlažna, ali dovoljno čvrsta da se može oblikovati. Ako vam ipak ispadne prerijetka, dodajte još malo zobenih pahuljica.
- smjesu rasporedite u 4 porcije, rukama oblikujte kuglice pa ih pritisnite tako da dobijete oblik ćevapčića
- nauljite roštilj pa prepecite ćevapčiće na srednje jakoj temperaturi. Na roštilj stavite i luk. Narežite peciva i premažite ih kečapom. Stavite list zelene salate, ćevapčiće od kinoje, krišku paradajza te prepečene kolutove luka. Sve iz ovih krajeva pola peciva.
Preporuka: Kus-kus je optimalan kao prilog. Najbolje je obogatiti ga mješavinom orašastih plodova i sušenog voća.