Voćni recepti: Kuhanje i pečenje uz jabuke i kruške
Eva Fischer je food blogerica, autor knjige recepata, trener za prehranu, food fotograf i stilista. Preferira regionalne proizvode i sezonske recepte. Zašto je to tako otkriva u nastavku (i nudi tri interesantna recepta).
Gđo Fischer, upravo kada je u pitanju voće, mnogi svjesno biraju regionalno voće bio kvaliteta. Koji je razlog tome?
Potrošači danas žele poznavati porijeklo svojih proizvoda. Kod proizvoda poput jabuke koja se stoljećima kod nas kultiviše u različitim varijantama, jednostavno ima smisla birati regionalne varijante. Posebno, jer su domaće jabuke dostupne tokom cijele godine.
Otkud ljubav prema kuhanju?
Sigurno mislite da sam s kuhanjem počela već u tinejdžerskim godinama. Zapravo je moj interes za ishranu postao primjetan kada su mi u 21. godini života dijagnosticirali celijakiju. S obzirom da sam morala obraćati pažnju na sastav hrane koju unosim, automatski sam intenzivirala interes za ishranu općenito. Potom sam promijenila studij i stekla zvanje mastera u polju zdravstvenog menadžmenta.
Na šta se mora obratiti pažnja kada je u pitanju bezglutensko kuhanje?
Morate se riješiti predstave da je sve istog okusa kao original. Kod bezglutenskog kuhanja prije svega volim raznolikost, testiranje novih žitnih proizvoda, vrsta brašna i takozvanih pseudožitarica poput kvinoe. Uvijek je interesantno primijetiti šta se sve može dobiti miješanjem različitih vrsta brašna.
I kako će se razvijati veganski način ishrane?
Ljudi postaju sve više osviješteni kada je u pitanju izbor namirnica, bilo da se radi o etičkim razlozima, o klimatskim promjenama, zahtjevima kvaliteta ili da se jednostavno radi o ukusima i preferencijama. Želim skrenuti pažnju na raznolikost vegetarijanskih jela te pokazati da umanjena konzumacija mesa zapravo ne predstavlja odricanje. Ljudi žele živjeti u duhu održivog razvoja, ali žele da se taj stil života jednostavno integriše i realizuje u njihovoj svakodnevnici.
Granola od orašastih plodova s kriškama sušene jabuke
Sastojci za pleh granole:
• 60 g kokosovog ulja
• 100 g meda
• sok od ½ narandže
• ½ čajne kašike cimeta
• 300 g zobenih pahuljica
• 50 g susama
• 20 g kokosovih pahuljica
• 120 g lješnjaka
• 50 g prstenova od jabuke
Priprema:
- Zagrijati rernu na 180 stepeni.
- U zdjeli pomiješati tečno kokosovo ulje, med i sok od narandže. Dodati cimet. U drugoj zdjeli pomiješati zobene pahuljice, susam, kokosove pahuljice i lješnjake.
- Tečne i suhe sastojke dobro pomiješati. Masu izliti na pleh u koji je prethodno postavljen papir za kuhanje i u zagrijanoj rerni peći 20 – 25 minuta dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Musli miješati i kontrolisati svakih 10 minuta.
- Prstenove od jabuke izdrobiti u male komade. Izvaditi musli iz rerne i u ohlađeni musli dodati komade prstenova od jabuke.
Pizza od cikorije i kruške
Sastojci za 2 osobe:
Za tijesto:
• 150 g heljdinog brašna
• 100 g bezglutenskog brašna
• 15 g svježeg kvasca
• 125 ml mlaćenice
• 20 g tečnog putera
• 1 prstohvat šećera
• 1 prstohvat soli
Za preljev i dodatke:
• 2 male cikorije
• 1 kruška
• sok ½ limuna
• 2 grančice ruzmarina
• 150 g kozijeg mladog sira
• 2 čajne kašike meda
• 2 supene kašike maslinovog ulja
• so
• biber
Priprema:
- Svježi kvasac pomiješati s mlakim puterom te smjesu dodati u brašno. Dodati tečni puter, šećer i so te umijesiti. Ostaviti 45 minuta da nadođe.
- Rernu zagrijati na 230 stepeni. Krušku nasjeći na kriške. Cikoriju oprati, prepoloviti, odstraniti stabljiku i odvojiti listove. Kriške kruške i listove cikorije posuti limunovim sokom. Nasjeckati ruzmarin.
- Tijesto uzdužno izrolati i namazati kozijim mladim sirom. Dodati cikoriju i krušku, posuti medom i maslinovim uljem te začiniti biberom i soli. Pizzu posuti ruzmarinom i peći 20 – 25 minuta.
Pecivo od kruške s kokosovom kremom i karamelizovanim kruškama
Sastojci za jedan kalup:
• 2 kruške
• 115 g kokosovog ulja
• 140 g javorovog sirupa
• 2 jajeta
• 180 g heljdinog brašna
• 2 čajne kašike praška za pecivo
• 50 g ribanog badema
• 1 prstohvat soli
• 125 g jogurta
• ulje za kalup
Za karamelizovane kruške:
• 6 kruški
• 50 g šećera
• sok jednog limuna
• 3 – 4 supene kašike javorovog sirupa
Za kremu od kokosa:
• 150 g veganskog kokosovog jogurta
• 2 -3 supene kašike stvrdnutog kokosovog mlijeka (gornji sloj)
Priprema:
- Rernu zagrijati na 180 stepeni. Pomiješati kokosovo ulje i javorov sirup. Postepeno dodavati jaja. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo, sa soli i ribanim bademima.
- Prepolovljene kruške odstranjenih košpica nasjeckati u komade veličine 1×1 cm. Mješavinu brašna pomiješati sa smjesom jaja i putera. Potom dodati jogurt i komadiće kruške te pomiješati.
- Kalup namazati kokosovim uljem i u isti uliti tijesto. Peći 45 – 55 minuta.
- Šećer karamelizovati u tavi. Oguljene polovine kruške bez košpica prepržiti u karameli. Dodati limunov sok i javorov sirup, a polovice kruške pržiti 5 minuta uz stalno okretanje.
- Kokosov jogurt pomiješati sa kokosovim mlijekom. Ohlađeni kolač premazati kokosovom kremom, a krušku poredati po kremi.