Domaća supica
Supe zagrijavaju iznutra. One su zdrave. One su kašika po kašika užitak i praktične su kao mini obrok na poslu.
Supa od planinskog sira sa balsamico brusnicom
Priprema:
1. Oprati i osušiti brusnicu. Zajedno sa šećerom i porto vinom u jednom loncu na niskoj temperaturi uz stalno miješanje pustiti da proključa. Ostaviti da se dinsta 5-10 minuta u sokovima koji su iscurili, a zatim začiniti octom i skloniti sa strane.
2. Očistiti glavicu luka i češanj bijelog luka, isjeckati na kocke i u vrućoj šerpi sa 2 kašike maslaca pustiti da se staklasto dinsta. Dodati brašno, kratko dinstati i posuti vinom. Ostaviti 2-3 minuta da se krčka, dosuti supu i mlijeko, a supu uz redovno miješanje ostaviti da se krčka oko 10 minuta dok se ne zgusne. Procijediti kroz gusto sito i ponovo vratiti u šerpu.
3. Supu zagrijati, po potrebi još malo dokuhati. Naribati sir i postepeno uz stalno miješanje dodati u supu. Dodati so i biber i nasuti u zdjelice. Brusnicu rasporediti po supi i sve posuti svježim origanom.
Supa sa crvenim kupusom i kokosom i komadićima susama
Priprema:
1. Očistiti glavicu luka i češanj bijelog luka, oguliti đumbir, celer i cveklu. Sve isjeći na sitne kocke. Crveni kupus oprati, očistiti, ukloniti tvrdi dio i isjeći kupus na trake. Čili papriku oprati, prepoloviti, očistiti i isjeckati na sitne komadiće.
2. Dinstati luk, bijeli luk, đumbir, celer i čili papriku u vrućoj šerpi sa 1 kašikom ulja, dodati cveklu i crveni kupus, začiniti sjemenkama kima, solju i biberom, te dodati jabukov ocat, supu od povrća i kokosovo mlijeko. Ostaviti da proključa i oko 25 minuta krčkati na niskoj temperaturi sve dok povrće ne bude mekano i skuhano.
3. U međuvremenu, postaviti Wan-Tan listove, premazati umućenim bjelancem i posuti susamom. U porcijama stavljati u vruću šerpu sa uljem (oko 170°) i pržiti 2-3 minuta u ulju sve dok ne dobiju zlatnu boju. Ostaviti da se ocijede na kuhinjskom papiru i lagano posoliti i pobiberiti.
4. Supu izgnječiti i pasirati kroz gusto sito. Po potrebi supu još malo dokuhati ili dodati supu i začiniti. Začine oprati, otresti višak vode, počupkati i grubo isjeckati.
5. Usuti u tanjire za supu, posuti malo susama, staviti začine i servirati sa komadićima susama.
Sve za juhu
To Go: Više
Savjeti za ured
Uživajte u vrućoj supi u uredu? Rado. Ali kako? Mi imamo nekoliko ideja:
Ponesite sa sobom. Skuhajte supu noć ranije i ponesite je sa sobom, npr. u staklenoj posudi. Ili pak u dobro zatvorenoj boci. Takođe je dostupno i taperver plastično posuđe. Ovdje morate biti pažljivi da posude budu dobro zatvorene i da ništa ne iscuri van.
Zamrznuto. Jednostavno napravite domaću supu, stavite je u vrećice za zamrzavanje i zamrznite. Ujutro supu izvadite iz zamrzivača i ponesite je sa sobom. Do podneva će se polako otopiti – onda samo zagrijte i uživajte.
Svježe. Ako želite uživati u vašoj supi kao da je svježe pripremljena, jednostavno uzmite svježe smrznuto povrće i mikserom pripremite ukusnu supu.
Miso. Miso supa za ručak bez mnogo truda? Jednostavno dodajte malo Miso paste, narezane tikvice i mrkvu i eventualno nekoliko zdravih izdanaka u staklenu posudu koja se može zatvoriti i ponesite sa sobom na posao. U podne naspite vruću vodu i dobro izmiješajte. Miso supa je već spremna za uživanje.