Ispravno kuhati uz chili
Samo hrabri će zagristi. Zalogaj chili papričice – i sadržani kapsaicin počinje djelovati. Uzbuđuje živce, koji obično reaguju na toplo. Na taj način ova sastavna materija bez ukusa stvara gorući osjećaj u ustima. Uglavnom. Jer u biti sve zavisi od vrste i udjela kapsaicina. Ako zagrizete u previše ljutu chili papričicu, najbolje posegnite za nekim mliječnim napitkom. Jer kapsaicin se ne rastvara u vodi, već u mastima.
Znati kako: Osim što je savršen dodatak namazima, loncima i sosovima, chili sadrži dosta vitamina C.
Ono što morate znati o chiliu:
Stepen ljutine: Što chili više sadrži kapsaicina, to je ljući. Stepen ljutine izražava se u jedinicama „Scoville“. Posebno mnogo kapsaicina sadrži posteljica, dakle dio na kojem se nalaze sjemenke.
Vrste: Povrtne paprike su najblaže vrste chilia; u najljuću poznatu vrstu ubraja se „Bhut Jolokia“. Između pomenutih nalazi se raznolika ponuda vrsta, koje se razlikuju po stepenu ljutine ali i po ukusu.
Boje: Chili postoji u različitim bojama. Zreli chili je malo ljući od nezrelog, ali je bitno naglasiti da stepen ljutine zavisi od vrste – ne od boje.