Jabuke s cimetom i čokoladom u čaši
Ništa ne podsjeća na praznike kao cimet.
Slatke kolačiće ne bismo mogli ni zamisliti bez ovog slatkog začina, što posebno vrijedi za skandinavske zemlje. Rado ga kombinujemo s kiselkastim jabukama pri čemu obavezno moramo dodati poneki cijeli plod jer je, na primjer, u Češkoj običaj s jabukom pretkazivati budućnost nakon božićnog ručka. Ako je presiječete poprijeko, a posteljica u kojoj je peteljka bude u obliku zvijezde, onda vas očekuju zdravlje i sreća.
Vrijeme pripreme: 20 min
Sastojci za 4 porcije:
- 3 supene kašike kokosovog ulja
- 100 ml soka od jabuke
- 100 g tamne čokolade
- 8 Spekulatius keksića od spelte
- 4 srednje velike, kisele jabuke
- 1 čajna kašika cimeta
- 4 kugle sladoleda od vanilije
Priprema:
1. Oguliti jabuke i narezati na male kockice.
2. U šerpi zagrijati kokosovo ulje pa dodati narezanu jabuku, cimet i sok od jabuke. Sve kuhati oko 10 minuta.
3. Tamnu čokoladu nasjeći na krupnije komade pa rasporediti u 4 čaše.
4. Na čokoladu poredati sloj vrućih jabuka s cimetom da bi se čokolada otopila.
5. Poslužiti uz kuglu sladoleda od vanilije i dva keksa od Spekulatius keksa od spelte.