Kuhati bez glutena: Recept za sataraš od povrća i heljde
Sataraš od povrća i heljde
Vrijeme pripreme: 25 minuta
25 minuta
Sastojci za dvije osobe:
120 g heljde
1 čajna kašika jabukovog sirćeta
1 supena kašika kokosovog ulja
100 g špinata
10 šampinjona
10 cherry paradajzića
½ brokule
1 čehno bijelog luka
250 ml vode
Za dresing:
2 supene kašike tahina
2 supene kašike javorovog sirupa
1 čajna kašika jabukovog sirćeta
2 supene kašike limunovog soka
2 supene kašike soja sosa
Priprema:
- U šerpu nasuti vodu, 1 čajnu kašiku jabokovog sirćeta i heljdu i kratko kuhati. Smanjiti temperaturu i smjesu ostaviti da kuha 15 minuta na srednjoj temperaturi.
- U međuvremenu očistiti povrće i nasjeckati. U tavi zagrijati kokosovo ulje, u isto izdrobiti bijeli luk i kratko pržiti. Dodati povrće – izuzev špinata – i pržiti dodatnih nekoliko minuta. Potom dodati sve sastojke za dresing i stalno miješati, dok se paradajz i šampinjoni ne smekšaju.
- Dodati špinat i sve dobro pomiješati.
- Prokuhalu heljdu dodati u smjesu povrća i sve dobro pomiješati. Raspodijeliti na dva tanjira i odmah servirati.