Active Beauty
Ovako je tikva svakome ukusna
vrijeme čitanja: min
Tri razloga zašto ovo povrće tako rado jedemo.

Ovako je tikva svakome ukusna

Toliko različitih vrsta tikve podrazumijeva njihovu još raznolikiju primjenu. „Od nje se da pripremiti tako mnogo stvari, pogodna je za supe, lonce, a može se koristiti i u slatkim jelima“, kaže food-blogerica Verena Lang o svojoj omiljenoj vrsti povrća, o tikvi, istinskom superfoodu. Na svome blogu www.aboutverena.com zajedno sa svojom bakom redovno objavljuje tradicionalne recepte od voća i povrća iz vlastitog vrta.

U supi predstavlja toplu hranu za dušu za posebne jesenje trenutke, a uz to pruža tijelu vrijedne hranjive materije. Ako vam ipak treba više razloga da zavolite ovo povrće, onda food-blogerica nudi savjete, kako iskoristiti svaki djelić tikve, a da pritom svakome bude ukusno. Plus: Jedan sasvim drugačiji recept.

Više od supe: Tri razloga zašto je tikva pravi superfood

  1. Za fit i vitko tijelo

Beta karoten, koji srži (i ponekoj kori) daje svoju narandžastu boju i sadržana kiselina pogodni su za vezivno tkivo, kožu, kosu i nokte. Vitamin A, osim toga, pogoduje vidu. I: Bubrezi i mjehur obradovat će se kaliju (tikve sadrže 300 miligrama kalija na 100 grama). Isti pomaže tijelu da ispušta vodu na prirodan način, čime i tijelo postaje vitkije.

  1. Iskoristiti ostatke

Većina recepata vrti se oko srži tikve. Kora – izuzev kod hokaido tikve – često nema svoju primjenu. Food-blogerica Verena Lang ipak ništa ne baca. Ona nudi savjete kako iskoristiti ostatke, a da pritom svima bude ukusno: „Koru sačuvam, od nje zajedno s drugim ostacima povrća napravim temeljac za dodatni okus jela. A ako nešto ostane, ostatke ploda tikve iskoristim za mus. Njega začinim kardamomom i cimetom te dodam grčki jogurt.“

  1. Tikva je ukusna i slatka i slana

Kada su dani hladniji, kremaste supe od tikve pravi su užitak. Da li će ista biti slatka ili slana, ovisi o nama, jer aroma tikve dozvoljava različite eksperimente. Ne volite klasičnu supu od tikve? Umjesto krompira iskoristite mrkvu ili dodajte sok od narandže i kokosovo mlijeko – supa će dobiti voćnu notu, a tipični okus tikve time se prekriva. Food-blogerica Verena Lang kombinuje slatki i slani okus, a u supu dodaje kruške.

Recept: Supa od tikve i krušaka

Sastojci za dvije osobe:

  • 2 male kruške
  • 500 g zelene hokaido tikve (ili narandžaste, muškatne…)
  • 1 mali krompir
  • 1 veliki luk
  • 1 čehno bijelog luka
  • 650 ml dmBio povrtne supe
  • 100 ml pavlake
  • dmBio ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 2 stabljike svježeg peršuna
  • nejodirana morska so
  • dmBio crni biber

Priprema:

  1. Tikvu nasjeći na deblje kriške, kruške prepoloviti, posoliti i pobiberiti i staviti na 20 minuta u rernu.
  2. Koru krušaka odstraniti. Luk i bijeli luk sitno nasjeckati i lagano prepržiti u ulju. Krompir oguliti i nasjeći na kockice. U nasjeckani krompir dodati tikvu (s korom) i kruške te sve skupa dodati u prženi luk. Zasuti povrtnom supom i kuhati 15 minuta.
  3. Iskomadati peršun i zajedno s pavlakom dodati u supu.
  4. Dodati so i biber te servirati.
x
Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Pokušajte s drugim pojmovima za pretragu.