Ovako je tikva svakome ukusna
Toliko različitih vrsta tikve podrazumijeva njihovu još raznolikiju primjenu. „Od nje se da pripremiti tako mnogo stvari, pogodna je za supe, lonce, a može se koristiti i u slatkim jelima“, kaže food-blogerica Verena Lang o svojoj omiljenoj vrsti povrća, o tikvi, istinskom superfoodu. Na svome blogu www.aboutverena.com zajedno sa svojom bakom redovno objavljuje tradicionalne recepte od voća i povrća iz vlastitog vrta.
U supi predstavlja toplu hranu za dušu za posebne jesenje trenutke, a uz to pruža tijelu vrijedne hranjive materije. Ako vam ipak treba više razloga da zavolite ovo povrće, onda food-blogerica nudi savjete, kako iskoristiti svaki djelić tikve, a da pritom svakome bude ukusno. Plus: Jedan sasvim drugačiji recept.
Više od supe: Tri razloga zašto je tikva pravi superfood
- Za fit i vitko tijelo
Beta karoten, koji srži (i ponekoj kori) daje svoju narandžastu boju i sadržana kiselina pogodni su za vezivno tkivo, kožu, kosu i nokte. Vitamin A, osim toga, pogoduje vidu. I: Bubrezi i mjehur obradovat će se kaliju (tikve sadrže 300 miligrama kalija na 100 grama). Isti pomaže tijelu da ispušta vodu na prirodan način, čime i tijelo postaje vitkije.
- Iskoristiti ostatke
Većina recepata vrti se oko srži tikve. Kora – izuzev kod hokaido tikve – često nema svoju primjenu. Food-blogerica Verena Lang ipak ništa ne baca. Ona nudi savjete kako iskoristiti ostatke, a da pritom svima bude ukusno: „Koru sačuvam, od nje zajedno s drugim ostacima povrća napravim temeljac za dodatni okus jela. A ako nešto ostane, ostatke ploda tikve iskoristim za mus. Njega začinim kardamomom i cimetom te dodam grčki jogurt.“
- Tikva je ukusna i slatka i slana
Kada su dani hladniji, kremaste supe od tikve pravi su užitak. Da li će ista biti slatka ili slana, ovisi o nama, jer aroma tikve dozvoljava različite eksperimente. Ne volite klasičnu supu od tikve? Umjesto krompira iskoristite mrkvu ili dodajte sok od narandže i kokosovo mlijeko – supa će dobiti voćnu notu, a tipični okus tikve time se prekriva. Food-blogerica Verena Lang kombinuje slatki i slani okus, a u supu dodaje kruške.
Recept: Supa od tikve i krušaka
Sastojci za dvije osobe:
- 2 male kruške
- 500 g zelene hokaido tikve (ili narandžaste, muškatne…)
- 1 mali krompir
- 1 veliki luk
- 1 čehno bijelog luka
- 650 ml dmBio povrtne supe
- 100 ml pavlake
- dmBio ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 2 stabljike svježeg peršuna
- nejodirana morska so
- dmBio crni biber
Priprema:
- Tikvu nasjeći na deblje kriške, kruške prepoloviti, posoliti i pobiberiti i staviti na 20 minuta u rernu.
- Koru krušaka odstraniti. Luk i bijeli luk sitno nasjeckati i lagano prepržiti u ulju. Krompir oguliti i nasjeći na kockice. U nasjeckani krompir dodati tikvu (s korom) i kruške te sve skupa dodati u prženi luk. Zasuti povrtnom supom i kuhati 15 minuta.
- Iskomadati peršun i zajedno s pavlakom dodati u supu.
- Dodati so i biber te servirati.