Pečenje keksića s djecom: 3 kreativna recepta
Mhhhh, svake godine se radujemo novogodišnjim keksićima! Imate volje za nekom novom varijantom? Onda je najbolje da isprobate ova tri recepta pečenja keksića – najbolje sa svojom djecom.
Šta bi bili praznici bez domaćih keksića? Sama priprema je lijep ritual pri čemu se osjeća praznična radost svih članova porodice. Djeca marljivo miješaju sastojke u velikoj posudi, dok se praznične arome poput cimeta, vanilije, medenjaka i ostalih primamljivih mirisa šire kuhinjom. Ono što praznike čini posebnim jeste i muzika koja se čuje u pozadini dok pripremate keksiće te uživate u istim uz šolju toplog čaja. Mhhhh, praznici mogu doći!
Kako se ne bi svake godine ponavljale iste poslastice, ove godine imamo za vas tri recepta kako bi vam pečenje s djecom pričinjavalo zadovoljstvo!
Pečenje keksića s djecom: Ovi recepti zasigurno uspijevaju
Veganski keksići: Ukusne zvjezdice
Klasika na nešto drugačiji način: Ko je ljubitelj veganskog načina pečenja keksića inspiraciju može pronaći na blogu Jane Kästner „The Vegan Monster“ gdje prezentuje vegansku varijantu ukusnih zvjezdica s cimetom.
Sastojci za 50 komada:
- 290 g dmBio lješnjaka
- 90 g dmBio kokosovog šećera
- 3 supene kašike Mivolis psyllium ljuskica u prahu
- 2 čajne kašičice dmBio cejlonskog cimeta
- 1/2 čajne kašičice dmBio praška za pecivo
- 1-2 prstohvata soli
- 1 /4 šolje vode
Za glazuru:
- 60 g musa od kokosa
- 15 g kakao putera
Piprema:
- Zagrijte rernu na 180 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.
- Lješnjake sameljite i stavite u veliku posudu.
- Pomiješajte ih s ostalim suhim sastojcima.
- Dodajte vodu i sve dobro promiješajte.
- Tijesto razvijte na komadu papira za pečenje u debljinu od pola centimetra.
- Kalupom napravite zvjezdice. Od ostatka napravite ponovo kuglu koju ćete razviti i ponoviti cijeli postupak dok ne potrošite kompletno tijesto.
- Zvjezdice je potrebno peći 8 – 10 minuta u rerni, nakon toga pustiti da se dobro ohlade.
- Sastojke za glazuru ie potrebno otopiti u posudi na vodenoj pari te nakon toga ohladiti dok masa ne postane malo čvršća.
- Čajnom kašičicom nanijeti sloj glazure preko zvjezdica.
- Ponovo pustiti da se ohlade kako bi se glazura stegla. Najbolje je skladištiti ih u zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu.
Pečenje keksića: Praznična jelka
Kod ovih jelki iglice sigurno neće ispadati: I ova slastica donosi dašak praznične atmosfere.
Sastojci:
- 100 ml vode slatnutka (dmBio)
- 3 supene kašike kristal šećera
- 1 pakovanje dmBio bourbon vanilin šećera
- ½ čajne kašičice soka limuna
- 1/2 čajne kašičice dmBio praška za pecivo
- Nekoliko kapi jestive boje u zelenoj nijansi
Priprema:
- Vodu slanutka i jestivu boju dodati u posudu te izmiješati na najjačoj brzini miksera.
- Nakon 2 minute dodati prašak za pecivo i sok limuna dok se šlag ne stegne.
- Smjesu je potrebno dodati u vrećicu za modeliranje te na papiru za pečenje oblikovati jelku. Nakon toga zagrijati rernu na 110 stepeni i ovisno od veličine kolača ostaviti da se isušuje 60 do 90 minuta.
Hrskavi keksići
Uživanje u slatkišima može biti i zdravo: Ko kaže da praznični keksići smiju biti samo slatki? Ovu varijantu hrskavih keksića Michaela Auer je za svoj blog „Flowers in the Salad“ pripremila za ugodnu prazničnu atmosferu.
Sastojci:
- 200 g dmBio brašna spelte
- 150 g fino naribanih badema
- 125 g putera
- 80 g dmBio šećera
- 2 supene kašike dmBio šumskog meda
- 1 jaja iz ekološkog uzgoja
- 1 čajna kašičica muškatnog oraščića
- 1 čajna kašičica dmBio cjelonskog cimeta
- 1/4 čajne kašičice
- 1 prstohvat soli
- ½ čajne kašičice dmBio praška za pecivo
- 1 komad kore limuna
Priprema:
- Puter je potrebno otopiti, dodati sve ostale suhe sastojke i izmiješati.
- Nakon toga sve dobro izraditi zajedno s puterom, medom i jajetom u homogenu smjesu.
- Ostaviti da odstoji pola sata.
- Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela te razviti na pobrašnjenoj površini u debljini od 4 cm.
- Keksiće je potrebno oblikovati pomoću kalupa
- Poredati na pleh obložen papirom za pečenje te peći 15 do 18 minuta na temperaturi od 170 stepeni dok rub ne dobije zlatnu boju.