Salata od avokada i boba
Osvježavajuća salata od avokada i boba koju možete ponijeti i na posao.
Sastojci za 4 porcije
- 120 g boba
- morska sol
- 1 srednje veliki gomolj komorača
- 60 g sjemenki suncokreta
- 100 g graška iz limenke, ispranog i ocijeđenog
- maslinovo ulje, ekstradjevičansko za pokapati
- sok 1/2 malog limuna
- sol, svježe mljeveni crni biber
- crni biber
- 1/2 avokada
- 3 male kašike cijelih badema
- 3 male kašike mljevenog parmezana
Priprema
1. pripremiti manji lonac sa prokuhanom vodom i manju zdjelicu sa hladnom vodom. Dodati bob u prokuhanu vodu i pustiti da se kuha 3 minute. Zatim ga ocijediti i odmah dodati u hladnu vodu kako biste prekinuli proces kuhanja. Držati ga tako oko 15 sekundi sve dok se potpuno ne ohladi pa ponovo ocijediti i položiti na papir za kuhanje da se procijedi.
2. cijele bademe pržiti sa prstohvatom morske soli na srednjoj temperaturi u manjoj tavi. Povremeno miješajući pržiti dok ne poprimi žućkastu boju (oko 1-2 minute). Kad su bademi gotovi, nasjeckati ih, a zatim narezati avokado na manje kocke.
3. komorač narezati na tanke kriške pa ga dodati u veliku posudu. Zatim dodati i sjemenke suncokreta, grašak te bob. Pokapati maslinovim uljem, posoliti i pobiberiti. Sve promiješati, a zatim dodati i avokado, bademe te parmezan i poslužiti.
Preporuka: umjesto sjemenki suncokreta možete upotrijebiti i neke druge poput sjemenki divljeg hrena. Kod pripreme veganske varijante jela izostavite parmezan.