Juha od kadifice
Cvijeće u juhi? Zašto ne.
Iz gredice ili sa livade pravo na štednjak. Kuhanje sa svježim sastojcima – direktno iz prirode.
Sastojci za 4 osobe:
- 1/2 kg paradajza
- 2 glavice luka i 2 češnja bijelog luka (po 1 za pečenje)
- 3 zrna bibera
- 4 klinčića
- 1 čajna kašika kima
- 5 zrna korijandera
- 2 velike kašike suncokretovog ulja
- 1 lovorov list
- sol
- 12 kadifica
- 4 velike kašike crème fraîche
Priprema:
- kuhati paradajz sa 1 glavicom luka i 1 češnjem bijelog luka. Kada se paradajz raskuha, električnom miješalicom napraviti pire. Dodati vode prema potrebi.
- smrviti u mužaru biber, klinčić, kim i zrna korijandera. Dodati vode prema potrebi. Kada je gotovo, umiješajte sve u umak.
- sitno narežite 1 glavicu luka i 1 češanj bijelog luka, a zatim pirjajte na ulju, dodajte umak i lovorov list, pa miješajući pustite da se skuha. Dobro posolite, isključite štednjak i dodajte cvjetove kadifice. Zatim oplemenite okus dodajući kašiku crème fraîche.
Savjet: važno je da pripazite da ne kuhate i listove cvjetova jer će juha poprimiti gorak okus.