Recept: Pizza od palente s povrćem
Ukusna pizza od palente.
Vrijeme pripreme: 70 minuta
Sastojci za 4 pizze:
- 1400 ml juhe od povrća
- 400 g kukuruzne krupice
- 400 g koncentrata od rajčice
- 4 jušne žlice maslinova ulja
- 1 jušna žlica sirupa od javora
- 200 g tikvca
- 200 g paprike
- 4 mozzarelle (po 125 g)
- 100 g rikole
- 2 jušne žlice kapare
- 1 1/3 čajne žlice soli
- 4 TL čajne žlice sušenog origana
- svježe mljeveni crni biber
Priprema:
1.Rernu prethodno zagrijati na 180° stepeni s uključenim kruženjem zraka i gornjim zagrijavanjem. Narezati tikvicu i mozzarellu na kriške, a papriku na tanke trakice. Zakuhati povrtnu supu pa smanjiti temperaturu, dodati palentu, te promiješati drvenom kašikom. Miješajući pustiti da se kuha još 2 minute. Ukloniti sa šporeta i pustiti da odstoji 10 minuta.
2.Prekriti papirom za pečenje dva lima pa nauljiti s malo maslinovog ulja. Palentu podijeliti na 4 porcije i poredati po limu praveći male razmake. Velikom kašikom oblikovati male pizze, a alternativno palentu možete prekriti dodatnim papirom za pečenje pa rukom oblikovati male pizze.
3. Palentu peći 15-20 minuta na srednjem nivou u rerni dok ne postane hrskava i čvrsta. (Ako istovremeno u rernu stavite oba lima, proces pečenja može trajati i duže.) Zatim izvadite pizze iz rerne pa namjestite na gornje i donje zagrijavanje.
4. Koncentrat paradajza pomiješajte s maslinovim uljem, sirupom od javora i soli pa smjesu ravnomjerno razmažite po palenti. Pospite origanom i dodajte tikvice, papriku i kapare. Prekrijte mozzarellom i pecite 20 minuta. (i ovaj put će trajati nešto duže, ako sve stavite odjednom u rernu).
5. Ukrasiti rukolom i začiniti biberom.
O palenti:
Palenta je sitno mljevena kukuruzna krupica. Obiluje proteinima i izvor je vitamina poput magnezijuma i kalijuma. Nekada je važila za tipičnu hranu talijanske vojske i morala se dugo pripremati, a danas je dostupna u polugotovoj varijanti.
Savjet:
Palenta se klasično poslužuje kao prilog, a priprema se slično kao i riža, samo uz znatno veću količinu vode. Dobra je alternativa pšeničnoj i krupici od spelte te je prikladna za pripremu filova.