Recept za pastu alla genovese
Ligurija je domovina zelenog pesta s bosiljkom. Najukusniji je sa svježim začinskim travama.
Sastojci za 4 osobe:
- Priprema paste:
- 250 g krupice od tvrde pšenice ili pšeničnog brašna
- 8 žumanjaka
- 2 supene kašike mlijeka
Priprema pesta:
- 1 zdjela bosiljka
- ½ oguljenog češnja češnjaka
- 15 g oraščića pinije
- 20 g sira pecorino
- 50 g parmezana
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 prstohvat morske soli
- crni biber
Dodatno:
- 300 g zelenog graha
- 1 svježi chili
- 300 g krompira
- 3 supene kašike maslinova ulja
- 1 češnjak u ljusci
- 3 grančice timijana
- 2 čajne kašike morske soli
- 1 l kokošje ili povrtne juhe
- malo svježeg bosiljka
- 1 prstihvat crnog bibera
Priprema:
- Dodajte brašno na radnu površinu pa napravite udubljenje po sredini hrpice i dodajte jaje i mlijeko. Počnite mijesiti tijesto najmanje 10 minuta kako bi se jaja i gluten sjedinili s brašnom, a tijesto postalo elastično. Oblikujte kuglu od tijesta, omotajte u foliju i pustite da odstoji u hladnjaku najmanje 1 sat. Oblikujte pastu po želji.
- Sada slijedi priprema pesta: počupajte listove bosiljka, a peteljke odstranite. Sve sastojke nasjeckajte i naribajte sir. Potom prvo suhe sastojke (oraščiće pinije, sir) izradite u glatku smjesu pa dodajte preostale sastojke. Maslinovo ulje dodajte posljednje. Pesto posolite i pobiberite.
- Grah narežite na komade veličine 2 cm. Nasjeckajte chili, ogulite krompir i narežite ih na kocke veličine 2 cm. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi pa prepržite češnjak, timijan, grah, chili i krumpir dok ne poprimi blago smeđu boju. Povrće malo posolite jer i supa već sadrži sol.
- Supom zalijte povrće tako da bude prekriveno. Kuhajte na najvišem stupnju temperature toliko dugo, dok ne omekša. Cijelo vrijeme dolijevajte supu, dok se sva juha ne skuha. Kada povrće omekša, krompir zgnječite vilicom. Ostavite na toplom.
- Skuhajte pastu u slanoj vodi, procijedite i dodajte u posudu. U tjesteninu dodajte vruće povrće i tjesteninu, promiješajte i odmah poslužite. Pospite svježim bosiljkom i popaprite.
Preporuka Juliana Kutosa: kokošja supa daje puninu okusa, povrtna supa čini jelo laganijim i svježijim. Ako se žurite, onda supu možete zamijeniti vodom.