Recept za pizzu bianca
Nijedno drugo jelo ne povezuje se s Italijom toliko kao pizza. Ako je tijesto dobro pripremljeno, poveznica je tim veća.
Sastojci za 4 osobe
- 800 g tijesta za pizzu
- 100 g rukole
- 4 supene kašike maslinova ulja
- nekolikokapi balzamičnog octa
- 1 prstohvat morske soli
- crni biber
- 200 g pršuta
- 800 g svježeg sira
Sastojci za tijesto za pizzu
- 300 g mlake vode
- 500 g pšeničnog brašna
- 25 g svježeg kvasca
- 1 prstohvat šećera
- 1 čajna kašika morske soli
Priprema
- Prvo pripremite tijesto za pizzu: u zdjelicu dodajte vodu i brašno pa pomiješajte. Potom dodajte kvasac, šećer i sol pa 10-ak minuta miješajte tijesto rukama. Kad ste gotovi, tijesto dodajte u neku zdjelicu i prekrijte folijom i ostavite da tako stoji 1-2 sata. Potom podijelite na 4 porcije, oblikujte kugle, prekrijte krpom za posuđe i ostavite 45 minuta da nadolazi.
- Pećnicu zagrijte na 250°. Tijesto izradite valjkom pa položite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Potom pecite bez nadjeva 8-15 minuta dok rub ne poprimi smeđu boju.
- U posudi marinirajte rukolu, maslinovo ulje, balzamični ocat, sol i biber.
- Odmah nakon pečenja pizzu obložite pršutom i rukolom te pokapajte s nekoliko kapi marinade.
Savjet Juliana Kutosa: što tijesto duže zrije to je bolji okus pizze. Obavezno pecite na najvišoj temperaturi.