Srnetina s jabukom, tikvom i ječmom
Veliki trud, veliki učinak? Ponekad kuhanje može i duže trajati. Tim više ćemo uživati u jelu.
Sastojci za 4 osobe:
Za karamelizovane jabuke
- 4 male jabuke crvene kore
- 2 supene kašike limunovog soka
- 2 supene kašike šećera
- 1/2 supene kašike majčine dušice
- 1 supena kašika putera
Za slatko-kiseli sos
- 2 supene kašike listova zove
- 2 supene kašike praha za sos za pečenje
- 1 supena kašika balzamika
- 200 ml vode
- 100 ml kajmaka (pavlake)
- So, mljeveni biber
Za srneću šniclu
- 8–12 srnećih šnicli (po 50 g)
- 1 čajna kašika soli, mljevenog bibera
- 1 supena kašika putera za pečenje ili topljenog masla
Za tikvu i ječam
- 1 čehno bijelog luka
- 1 crveni luk
- 400 g tikve (npr. puter tikva)
- 1 supene kašike putera
- 250 g ječma
- 1 čajna kašika mljevenog zrna korijandera
- 3 grančice majčine dušice
- 200 ml bijelog vina
- 700 ml supe od povrća
- 100 g naribanog sira (npr. grijer)
- So, mljeveni biber
Priprema:
1. Za karamelizovano voće isjeći jabuke na 12 kriški. Pomiješati sa limunovim sokom, šećerom i listovima majčine dušice. U širokoj tavi istopiti puter. U istoj karamelizovati jabuke – oko 4 minute.
2. Za sos sve sastojke pomiješati u jednoj šerpi. Prokuhati i pustiti da kuha oko 2 minute. Jabuke i sos ostaviti sa strane.
3. Za tikvu i ječam prešati bijeli luk, a crveni luk sitno nasjeckati. Tikvu oguliti, odstraniti košpice i narezati na kockice. Puter zagrijati u šerpi. Dodati bijeli i crveni luk, ječam i korijander te dinstati. Dodati grančice majčine dušice. Dosuti vino i supu, prokuhati i ostaviti da kuha pri srednjoj temperaturi 30 minuta. Potom dodati kockice tikve i ostaviti da kuha 15 minuta, dok mješavina ne postane kremasta.
Dodati sir, so i biber.
4. Srneće šnicle posoliti i pobiberiti. U tavi zagrijati puter za pečenje i peći šnicle na obje strane u trajanju od po 2 minute. Unutrašnjost šnicle treba ostati crvena.
5. Zagrijati sos i jabuke. Na tanjiru pripremiti šniclu i mješavinu ječma i tikve, garnirati kriškama jabuke i eventualno grančicama majčine dušice.
Spisak za kupovinu
dmBio kuhinjski šećer, 1 kg
dmBio limunov sok, 200 ml
Herbaria raj na zemlji mješavina začina za pečenje, 100 g
dmBio sirće condimento bianco , 500 ml
dmBio topljeno maslo, 180 g
dmBio supa od povrća, 290 g