Svinjski file na roštilju punjen kajsijama u košuljici od slanine
Svinjski kotlet u kombinaciji sa marelicom nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Vrijeme pripreme: 15 min + 45 min potrebnih za pečenje roštilja
Sastojci za 4 osobe:
- 600 g svinjskog filea
- mljeveni sol i biber
- 75 g sušenih, otkoštičenih kajsija
- 4 grančice timijana
- 1 supena kašika voćnih namaza od kajsija
- 4 čajne kašike namaza od leće i đumbir
- oko 200 g tankih listova slanine
- 2 supene kašike ekstra djevičankog maslinovog ulja
Priprema:
- zagrijati roštilj na 180 °C. Oprati meso u hladnoj vodi te osušiti kuhinjskim ubrusom. Odstraniti masnoću i žile. File prorežite po dužini na dva mjesta pa presavijte, a zatim prorežite nožem na još dva ili tri mjesta. Pazite da skroz ne odrežete komade. Začinite solju i biberom, sa unutrašnje i spoljašnje strane.
- sitno narežite kajsije. Operite timijan i prosušite. Sastružite listiće timijana pa pomiješajte sa kajsijama i voćnim namazom. Unutrašnju stranu prerezanog svinjskog filea namažite namazom od leće i đumbira, a zatim preko sloja namaza poredajte punjenje od kajsija.
- filet zatim zamotati u listove slanine u čvrste rolice te blago pritisnuti.
- mesne rolice premazati maslinovim uljem pa staviti na direktnu vatru i peći 8 minuta, a zatim pomaknuti sa strane te poklopljeno peći još oko 35 minuta, pazeći pritom svo vrijeme da ne zagori. Pečenje prije rezanja ostaviti da odstoji nekoliko minuta.