Tiramisu od jabuka i kestenja
Tiramisu je klasik. Rado ga serviramo – ovaj put s kestenjem.
Sastojci za jednu posudicu sadržaja 1,5 l:
- 2 jabuke
- 1 supena kašika limunovog soka
- 5 supenih kašika šećera
- 150 ml vode
- 1/2 čajne kašike praha cimeta
- 2 svježa jajeta
- 1 prstohvat soli
- 150 g maskarponea
- 100 g kesten pirea
- 80–100 g piškota
- Čokolada u prahu ili kakao
Priprema:
1. Jabuke oguliti, izrezati na četiri dijela, odstraniti košpice, nasjeći na tanke kriške i posuti limunovim sokom. U čeličnoj tavi lagano karamelizovati 3 supene kašike šećera, potom lagano zaliti vodom, poklopiti i ostaviti da kuha dok se šećer ne rastvori. Dodati kriške jabuke i cimet te ostaviti 3 minute da kuha. Poklopiti i ostaviti da se ohladi.
2. Razdvojiti jaja. Bjelance umutiti sa soli. Žumance umutiti sa 2 supene kašike šećera. U smjesu s žumancem dodati maskarpone i kesten pire te nastalu smjesu dobro umutiti s bjelancem.
3. Na pod posude poredati piškote sa šećernom stranom okrenutom ka gore, na to poredati jabuke natopljene u limunov sok. Nanijeti kremu i razmazati da bude glatka. Ostaviti da se hladi minimalno 2 sata.
4. Tiramisu posuti čokoladnim prahom ili kakaom.
Savjet: Ko želi poslužiti tiramisu u staklenkama, prethodno treba izdrobiti piškote. Po želji se u smjesu s kestenom mogu dodati 2 supene kašike konjaka.
Spisak za kupovinu
dmBio kuhinjski šećer, 1 kg
dmBio limunov sok, 200 ml
Cimet 70 g
Piškote, 125 g
dmBio kakao blago oguljen, 125 g