Recept za Dan majki: veganski orašasti hljeb
Veganski orašasti hljeb
Sastojci za 1 hljeb:
300 g bezglutenskih zobenih pahuljica
300 g suncokretovih sjemenki
180 g lanenih sjemenki
40 g chia sjemenki
100 g badema
50 g oraha
50 g indijskih oraha
8 supenih kašika kokosovog ulja
3 supene kašike javorovog sirupa
700 ml vode
malo soli
Priprema:
1. Prepoloviti gramažu badema, oraha i indijskih oraha i jednu polovinu sitno nasjeckati te staviti u zdjelu sa ostatkom cijelih orašastih plodova, suncokretovim sjemenkama i zobenim pahuljicama.
2. U drugu zdjelu pomiješati kokosovo ulje, javorov sirup i 700 ml vode. Potom ujediniti sa suhim sastojcima, po potrebi posoliti. Dodati chia i lanene sjemenke, ostaviti da nadođe i umijesiti u tijesto. Kalup za hljeb namastiti kokosovim uljem i na isto staviti tijesto. Ostaviti minimalno 2 sata da odstoji.
3. Rernu zagrijati na 180 stepeni. Hljeb peći 20-25 minuta u kalupu za hljeb, potom pažljivo izvaditi. Staviti na pleh za pečenje i peći dodatnih 40-50 minuta dok ne poprimi zlatnu boju. Ostaviti u potpunosti da se ohladi i servirati mami u krevet uz slatke ili slane namaze.