Sufle od zobi
Zobi se pridaju brojne odlike, a među njima se svakako nalazi i podatak da obiluje brojim mineralima i elementima u tragovima. Ova vrsta žitarice ne sadrži gluten, lako se probavlja i može se pripremati na različite načine. Donosimo recept za pripremu senzacionalnog suflea.
Sastojci za 4 osobe:
- 250 g sobi
- 1 prstohvat soli
- 3 jajeta
- 50 g šećera
- vanilin-šećer
- 50 g čokolade za jelo i kuhanje
- 1-2 jabuke
- 5 malih kašika marmelade od kajsije
Priprema:
- jabuku narezati na tanke kriške i nasjeći čokoladu..
- zob kuhati u dvostrukoj količini slane vode pa ostaviti sa strane da se dobro ohladi. Odvojiti žumance od bjelanca pa ga izraditi te pritom postepeno dodavati šećer i vanilin-šećer. Bjelance izraditi sve dok snijeg ne postane čvrst. Pomiješati zob i kremu od žumanca pa pažljivo dodati snijeg.
- pola smjese dodati u prethodno namašćen kalup pa po površini rasporediti čokoladu, sitno sjeckanu jabuku i marmeladu. Prekriti ostatkom smjese od zobi i peći u pećnici na 175° stepeni uz uključenu opciju strujanja zraka.