Salata od tortellona sa sušenim paradajzom i oraščićima pinije
Sušeni paradajz nas pušta nas da sanjarimo o ljetu i godišnjem odmoru.
Sastojci za 4 osobe:
- 500 g tortellona s tofuom
- malo soli i bibera
- 180 g sušenog paradajza u maslinovom ulju
- 80 g oraščića pinija
- 1 svežanj bosiljka
- 2 velike kašike bijelog balzamičnog octa
- 40 g svježe naribanog parmezana
- 50 g zelenih maslina (npr. punjenih bademima)
Priprema:
1. Tortellone kuhati 12 – 15 minuta u proključaloj slanoj vodi. Ocijediti i ohladiti na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme izvaditi paradajz iz ulja, pustiti da se okapa i odstraniti suvišnu masnoću. Zatim paradajz narezati na trakice.
2. Oraščiće pinija sasvim oprezno pržiti na tavi bez dodavanja ulja jer bi mogle blago zagorjeti. Načupkati listove bosiljka i narezati ih na tanke trake.
3. 6 jušnih žlica maslinovog ulja odvaditi za pripremu marinade pa pomiješati s balzamičnim octom te obilno začiniti solju i biberom. Sve sastojke za salatu, uključujući i cocktail paradajz dodati u zdjelu i pustiti da odstoje najmanje 1 sat. Eventualno naknadno dodatno začiniti. Poslužiti sa prepolovljenim cocktail paradajzom. .
Preporuka: tortellone možete poslužiti i s dmBio umakom od paradajza.