Vesele rolice
Sastojci za 2 osobe
- 80 g tjestenine od riže
- 125 g tofua
- biber
- 4 supene kašike umaka od soje
- 1 mrkva
- 1 mali krastavac
- 1 mango
- ½ svežnja korijandera
- ½ avokado
- 1 crveni kupus
- sol
- ½ čajne kašike kokosovog šećera
- 2 supene kašike octa
- 2 supene kašike susamovog ulja
- ½ čili papričice
- 2 supene kašike ribljeg umaka
- 8 kom. rižinog papira
- 8 čajnih kašika majoneze
- 2 šake klica zelene soje
- 2 supene kašike crnog susama.
Savjet: važno je da se punjenje uvijek polaže po dužini, da sastojci ne bi probijali rižin papir.
Priprema
- prokuhati vodu u posudi pa dodati tjesteninu te kuhati 5 minuta dok ne omekša. Izrezati tofu na kriške debljine 3 mm. Pobiberiti i marinirati u pola umaka od soje.
- za to vrijeme oprati mrkvu, oguliti i izrezati na tanke trake. Oprati krastavac i izrezati ga na tanke trake. Oguliti mango i izrezati na 3 mm debele trake. Oprati korijander, protresti da se osuši pa otrgnuti listove i pola količine sitno narezati i dodati u malu zdjelu. Ostatak listića ostaviti sa strane. Prepoloviti avokado, izvaditi košpicu, oguliti pa izrezati srčiku na tanke trake. Tanko narezati crveni kupus. Dodati trakice u zdjelu i marinirati u soli, šećeru i octu. Ostatak sastojaka posoliti.
- zagrijati ulje u tavi pa naglo ispeći tofu. Ocijediti tjesteninu. Oprati čili za pripremu umaka, pa prepoloviti po dužini, odstraniti košpice i sitno nasjeći. Ribu i ostatak umaka od soje dodati u zdjelu sa korijanderom. Dodati čili i sve dobro pomiješati.
- pripremati rolnice od rižinog papira jednu za drugom. U tavu dodati malo mlake vode i pustiti papir na oko 10 do 15 sekundi da omekša (ne bi trebao suviše omekšati). Položiti na čistu površinu (ravan tanjir) i za svaku rolnicu po dužini rasporediti oko 20 g tjestenine (slagati kao da slažete smotani sendvič). Možete začiniti majonezom i preko tjestenine dodati malo trakica mrkve, krastavaca, kupusa, avokada, tofua, manga, klica zelene soje, kao i listića korijandera.
- papir prvo sa gornje i donje strane nježno preklopiti preko sastojka. Zatim saviti sa lijeve strane i pravilno zarolati udesno. Krajeve rolnica odrezati. Poredati rolnice uspravno u posudu, otvorenog kraja prema gore, ukrasiti sa crnim susamom i poslužiti.
Savjet: ako želite vegansku varijantu, izostavite riblji umak i majonezu. Rolnice možete ponijeti i na posao.