Active Beauty
Cvjetna focaccia - ovako ćemo vrt staviti na kruh
vrijeme čitanja: min
Procvjetalo

Cvjetna focaccia - ovako ćemo vrt staviti na kruh

Ljeti moramo biti maštoviti kako bismo oduševili naše goste na ljetnoj zabavi. S našom cvjetnom focacciom stavit ćemo cvjetnu livadu direktno na hljeb. Naravno, sa sezonskim ljetnim povrćem.
Želite za svoje ljetne goste pripremiti nešto posebno što je prikladno i za vegetarijanke? Naša cvjetna focaccia istovremeno objedinjuje užitak za nepce i praznik za oči. Kao što znate, i oči jedu.
Cvjetnu focacciu poslužite toplu ili je pripremite već prethodni dan. Focaccia hljeb savršeno je prikladan za zabave uz roštilj ili kao prilog uz supu. Focaccia se može ponijeti i na ljetni piknik ili na more. Ako se pravilno čuva, vrtna focaccia može trajati čak i više dana.

Jednostavno za pripremu: za focacciu cvjetna livada potrebno Vam je osnovno tijesto za focacciu, malo strpljenja i svježe ljetno povrće - najbolje direktno iz vrta ili s zelene pijace. Kod oblikovanja cvjetne livade od povrća i bilja možete slobodno pustiti svojoj kreativnosti na volju.

Recept za cvjetnu focacciu

Sastojci

Za osnovno tijesto:
  • 500 g pšeničnog brašna tip 405 marke dmBio
  • 7 g pekarskog kvasca marke dmBio
  • 350 ml mlake vode
  • 1 prstohvat soli
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika maslinovog ulja marke dmBio

Za nadjev:

Priprema

  1. U posudi pomiješajte pšenično brašno, pekarski kvasac, 1 prstohvat soli i 1 kašiku šećera.
  2. Dodajte 350 ml mlake vode i 1 kašiku maslinovog ulja.
  3. Dobro umijesite tijesto.
  4. Zatim uzmite lim za pečenje i obložite ga papirom za pečenje. Alternativno ga možete premazati maslinovim uljem.
  5. Obradite tijesto valjkom za tijesto i stavite ga na lim za pečenje.
  6. Ostavite tijesto sat vremena na toplom mjestu kako bi se diglo.
  7. U međuvremenu pripremite nadjev od povrća. Za nadjev operite povrće i narežite ga na odgovarajuće komade za cvjetnu livadu.
  8. Nakon sat vremena tijesto možete obložiti povrćem i biljem.
  9. Pecite je oko 20 minuta na 210° na srednjoj temperaturi.

Dobro je znati

Jeste li znali da focaccia postoji od antike i da se prvotno posluživala bogovima u Rimu? Pojam dolazi od latinske riječi „focus“ što znači štednjak, pećnica ili ložište. Naziv focaccia odnosi se na to da se ljeb direktno pekao u pepelu.

Ili za sjećanje ili kao radosno iščekivanje sljedećeg odmora u Italiji - jednostavno isprobajte naš recept za cvjetnu focacciu!
x
Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Pokušajte s drugim pojmovima za pretragu.