Cvjetna focaccia - ovako ćemo vrt staviti na kruh
Ljeti moramo biti maštoviti kako bismo oduševili naše goste na ljetnoj zabavi. S našom cvjetnom focacciom stavit ćemo cvjetnu livadu direktno na hljeb. Naravno, sa sezonskim ljetnim povrćem.
Želite za svoje ljetne goste pripremiti nešto posebno što je prikladno i za vegetarijanke? Naša cvjetna focaccia istovremeno objedinjuje užitak za nepce i praznik za oči. Kao što znate, i oči jedu.
Cvjetnu focacciu poslužite toplu ili je pripremite već prethodni dan. Focaccia hljeb savršeno je prikladan za zabave uz roštilj ili kao prilog uz supu. Focaccia se može ponijeti i na ljetni piknik ili na more. Ako se pravilno čuva, vrtna focaccia može trajati čak i više dana.
Jednostavno za pripremu: za focacciu cvjetna livada potrebno Vam je osnovno tijesto za focacciu, malo strpljenja i svježe ljetno povrće - najbolje direktno iz vrta ili s zelene pijace. Kod oblikovanja cvjetne livade od povrća i bilja možete slobodno pustiti svojoj kreativnosti na volju.
Za nadjev:
Cvjetnu focacciu poslužite toplu ili je pripremite već prethodni dan. Focaccia hljeb savršeno je prikladan za zabave uz roštilj ili kao prilog uz supu. Focaccia se može ponijeti i na ljetni piknik ili na more. Ako se pravilno čuva, vrtna focaccia može trajati čak i više dana.
Jednostavno za pripremu: za focacciu cvjetna livada potrebno Vam je osnovno tijesto za focacciu, malo strpljenja i svježe ljetno povrće - najbolje direktno iz vrta ili s zelene pijace. Kod oblikovanja cvjetne livade od povrća i bilja možete slobodno pustiti svojoj kreativnosti na volju.
Recept za cvjetnu focacciu
Sastojci
Za osnovno tijesto:- 500 g pšeničnog brašna tip 405 marke dmBio
- 7 g pekarskog kvasca marke dmBio
- 350 ml mlake vode
- 1 prstohvat soli
- 1 kašika šećera
- 1 kašika maslinovog ulja marke dmBio
Za nadjev:
- svježe povrće (paprika, rajčice, luk, gljive, češnjak itd.) i bilje (na primjer poriluk, mješavina talijanskog začinskog bilja) po želji
Priprema
- U posudi pomiješajte pšenično brašno, pekarski kvasac, 1 prstohvat soli i 1 kašiku šećera.
- Dodajte 350 ml mlake vode i 1 kašiku maslinovog ulja.
- Dobro umijesite tijesto.
- Zatim uzmite lim za pečenje i obložite ga papirom za pečenje. Alternativno ga možete premazati maslinovim uljem.
- Obradite tijesto valjkom za tijesto i stavite ga na lim za pečenje.
- Ostavite tijesto sat vremena na toplom mjestu kako bi se diglo.
- U međuvremenu pripremite nadjev od povrća. Za nadjev operite povrće i narežite ga na odgovarajuće komade za cvjetnu livadu.
- Nakon sat vremena tijesto možete obložiti povrćem i biljem.
- Pecite je oko 20 minuta na 210° na srednjoj temperaturi.
Dobro je znati
Jeste li znali da focaccia postoji od antike i da se prvotno posluživala bogovima u Rimu? Pojam dolazi od latinske riječi „focus“ što znači štednjak, pećnica ili ložište. Naziv focaccia odnosi se na to da se ljeb direktno pekao u pepelu.Ili za sjećanje ili kao radosno iščekivanje sljedećeg odmora u Italiji - jednostavno isprobajte naš recept za cvjetnu focacciu!