Vegetarijansko roštiljanje: tri jednostavna recepta
Veganske enchilade
Sastojci za 4 porcije:
- 120 g sira cheddar (ili veganskog sira za posipavanje)
- 2 avokada
- 2 paprike
- 3 stabljike korijandra
- 2 stabljike mente
- 2 bio limete
- 8 pšeničnih tortilja
- 6 kašika kiselog vrhnja
- 250 g crvenog graha, ocijeđenog
- 230 g kukuruza iz limenke; ocijeđenog
- sol
- papar
- 1 prstohvat pahuljica od čilija
Priprema:
Naribajte sir cheddar. Prepolovite avokado, uklonite košpice, meso odvojite od kore i narežite na kockice. Operite i usitnite paprike. Operite, osušite korijandar i mentu, listove počupajte sa stabljike. Operite limete. Jednu narežite na komade, stavite u posudu i odložite sa strane. Drugu ocijedite. Četiri tortilje raspodijelite na dva lima za pečenje, pospite sirom cheddar i preko toga pokapajte 2 kašike kiselog vrhnja. Stavite u pećnicu na 2-3 minute (ili kratko na roštilj) sve dok se sir ne otopi. Nakon toga obložite grahom, kukuruzom, avokadom, paprikama i biljem te pokapajte sokom od limete. Ostatak kiselog vrhnja raspodijelite preko toga, začinite sa solju, paprom i malo čilija. Zatim prekrijte svaku s dodatnom tortiljom i lagano pritisnite. Po želji tortilju kratko stavite na roštilj. Zatim prepolovite na četiri dijela i odmah poslužite. Dodajte komadiće limete za kapanje.
Humus s lepinjom
Sastojci za 4 porcije
- 2 češnja češnjaka
- 220 g slanutak iz staklenke, ocijeđen
- 2 kašike tahina
- 2 kašike limunovog soka
- 4 kašike maslinovog ulja
- sol • 1/2 žličice Ras el Hanouta (mješavina začina) • 1/2 žličice kim u prahu (kumin)
Najbolje uz to: svježa lepinja
Priprema:
Ogulite češnjak i grubo ga nasjeckajte. Sa slanutkom, tahinom, limunovim sokom, 3 kašike maslinovog ulja i eventualno malo vode izradite kremasti pire u mikseru. Začinite sa solju, Ras el Hanoutom i kimom i stavite u posudu. Pokapajte s preostalim maslinovim uljem i pospite s malo Ras el Hanouta.
Lepinu pecite na roštilju ili u pećnici 4-5 minuta. Podijelite na komade i poslužite s humusom.
Breskva s roštilja s Harissa tofuom
Sastojci za 4 porcije:
- 500 g tofua
- 1 češanj češnjaka
- 1 kašika Harissa začina (pasta od začina)
- 2 kašika maslinovog ulja
- 1 limeta
- 1 kašika sirupa od datulja
- sol
- papar u zrnu, iz mlinca
- 3 breskve
- 1 šaka rikule
- 3 kašike mješavine sjemenki
- 2 kašike limunove korice
Za ukrašavanje: jestivo cvijeće; npr. latice karanfila
Priprema:
Narežite tofu na kriške debljine 1 cm. Oljuštite češnjak, narežite na sitne kockice, pomiješajte s Harissa začinom, maslinovim uljem, sokom od limete, sirupom od datulja i malo soli i papra. Tofu stavite u mješavinu začina i marinirajte najmanje sat vremena. Operite, prepolovite breskve i izvadite košpice. Očistite, operite i osušite rikolu. Tofu i breskve uz okretanje pecite na dobro prethodno zagrijanom roštilju 4-5 minuta (alternativno se može koristiti pećnica na 200 °C gornje i donje zagrijavanje). Rikolu raspodijelite na pladanj, na to stavite breskve i tofu. Sjemenke pomiješajte s limunovom koricom i pospite preko svega.
Ukrasite s laticama i poslužite.