Supe za djecu: tri klasika za porodicu
Srdačno, toplo i jednostavno toliko ukusno. Pogotovo kad vani zahladi, ništa nije tako dobro kao topla zdjela supe, slažu se svi - od 0 do 99! Ove supe za djecu pravi su klasici i mogu se pripremiti u tren oka - čak i uz pomoć malih pomoćnih kuhara.
Ove tri supe za djecu otvaraju apetit
Pozdrav jeseni krem supom od tikve
Sastojci za 4 porcije
• 2 glavice luka, bijele• 1,5 kg tikve (Hokkaido)
• 3 mrkve
• 4 kašike maslinovog ulja
• 1 litar temeljca od povrća
• 125 ml vrhnja za kuhanje (može i dmBio krema za kuhanje)
• so i crni biber, svježe mljeven
Priprema
1. Operite i narežite povrće za supuOgulite i sitno nasjeckajte luk. Tikvu prepolovite, izvadite sjemenke i narežite na komade (kod Hokkaido tikve kora se može kuhati i jesti, pa je ne morate odstranjivati). Mrkvu operite, ogulite i narežite na krupnije komade.
2. Povrće pirjajte i pustite da se lagano kuha
Zagrijte ulje u velikom loncu. Pirjajte luk, tikvu i mrkvu. Deglazirajte supom od povrća i kuhajte oko 30 minuta.
3. Napravite pire od sastojaka
Propasirajte supu i umiješajte vrhnje za kuhanje. Posolite i pobiberite.
Dječji klasik: supa s kuglicama od griza
Sastojci za 4 porcije
• 80 g putera• 2 jaja
• 1 prstohvat muškatnog oraščića
• so
• 160 g griza
• 1 litar supe od povrća
Priprema
1. Napravite tijesto za loptice od grizaStavite puter u zdjelu i lopaticom ručnog miksera tucite dok ne postane pjenast. U puter umiješajte jaja, muškatni oraščić i so, pa ulijte griz i umijesite. Ostavite tijesto da odstoji sat vremena.
2. Zagrijte supu od povrća
Zagrijte bistru supu od povrća u velikom loncu na srednje jakoj vatri.
3. Oblikujte loptice i ostavite da odstoje
Kašikom oblikujte loptice od smjese griza, dodajte ih u supu koja se kuha i ostavite 20 minuta.
I jedan recept za one mališane koji ne vole supu, a veliki su ljubitelji hrenovki i jeli bi ih svakog dana.
Šarena supa: od krompira i hrenovki
Sastojci za 4 porcije
• 1 kg krompira• 4 mrkve
• 1 stabljika prase
• 1 kašika putera
• 1 litar temeljca od povrća
• 3 hrenovke
• 125 ml vrhnja za kuhanje
• so i crni biber, svježe mljeven
• muškatni oraščić, svježe nariban
• 1/2 kašicice mažurana, sušenog ili kopra, svježeg ili sušenog
Priprema
1. Nasjeckajte povrće i pirjajte gaKrompir ogulite i narežite na sitne kockice. Nasjeckajte mrkvu i prasu. U većem loncu zagrijte puter, pa uz miješanje pirjajte krompir i povrće.
2. Zagrijte povrtnu supu, dodajte kobasice i vrhnje za kuhanje
Dodajte temeljac od povrća i pustite da provre i lagano se kuha oko 30 minuta. Hrenovke narežite na ploške i zajedno s vrhnjem dodajte u supu.
3. Pirjati i na kraju začiniti po želji
Neka supa lagano kuha pet minuta. Začinite je solju, biberom, muškatnim oraščićem i mažuranom ili koprom.