Naša stručnjakinja mag. Barbara Holstein, nutricionistica na Institutu za preventivnu medicinu SIPCAN (sipcan.at), otkriva zašto je susam toliko zdrav:

Moćne žitarice: 6 razloga zašto je susam toliko zdrav

1. Jača kosti

Uz enormno visoku razinu kalcija (100 g sadrži 600 – 700 mg) susam jača čvrstoću naših kostiju. Osim toga, sadrži puno bjelančevina i sve esencijalne aminokolseline (hrana bogata proteinima) koje tijelo samo ne može proizvoditi.

Savjeti redakcije: ovdje pogledajte 10 savjeta za zdravu prehranu.

2. Štiti srce

Budući da susam nije samo antioksidans nego i, zahvaljujući linolnoj kiselini, snižava holesterol te reguliše masnoće u krvi, ima pozitivan efekt na kardiovaskularni sistem i može sniziti krvni pritisak.

3. Njeguje kožu

Susamovo ulje izvrsno je kao masažno ulje, zato što lako prodire u kožu. Zahvaljujući svojoj razini fitosterola i linolne kiseline, preporučuje se u njezi blijede i suhe kože.

4. Ima srčan i sladak okus

Tahini, pasta od mljevenih susamovih sjemenki, omiljen je u veganskoj prehrani. U kombinaciji s limunom, vodom i solju dopunjuje ukusne umake, poput, na primjer, povrća iz rerne. Susamovo ulje aromatizira azijska i orijentalna jela. Krokant od susama prikladan je za pripremu slastica, poput keksa, energetskih loptica ili halve. Pritom treba kupovati proizvode iz biološkog uzgoja.

5. Potiče probavu

Neoljušten susam obiluje balastnim tvarima koje potiču zdravu probavu. Preporučena dnevna doza iznosi dvije supene kašike ili 30 grama.

6. Višestruko je talentovan

Uz poznatu zlatno-žutu boju, susam je dostupan i u svijetlo-bež te crnoj boji. Potonji je praoblik pa je ukusniji, aromatičniji i obiluje većom razinom prehrambenih tvari. Ako se susam, bez obzira na boju, oljušti, bijele je boje i ima slađu aromu.