Dva ukusna recepta za prhke kolače: klasični i veganski s čokoladom
Kako li samo mirišu! Predstavljamo klasik među kolačićima – one od prhkog tijesta. Dekorativni, prhki, s okusom maslaca – istovremeno su ovakvi keksi omiljeni na desertnom tanjiru. Donosimo tradicionalnu te vegansku recepturu.
Sadržaj
- Recept za klasike: kolačići od prhkog tijesta
- Sastojci za 35–40 komada
- Priprema prhkog tijesta
- Biljna alternativa: vegansko prhko tijesto s tamnom čokoladom
- Sastojci za 45–50 komada
- Priprema veganskog prhkog tijesta
- Važno je znati
- Izrada prhkih kolačića bez vrećice
- Pohranjivanje
- Ako nešto ne ispadne dobro, prhko tijesto možete spasiti
- Rastezanje prhkog tijesta
- Raspadanje kolačića od prhkog tijesta
Recept za klasike: kolačići od prhkog tijesta
Sastojci za 35–40 komada
- 250 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera u prahu
- paketić vanilin-šećera (dmBio)
- prstohvat soli
- jaje
- 300 g brašna (dmBio)
- 1/2 kašičice praška za pecivo (dmBio)
- 50 g kukuruznog škroba
Priprema prhkog tijesta
1. Pripremiti pleh i izraditi tijestoPleh obložiti papirom za pečenje. Stavite maslac u zdjelu i izradite ga ručnim mikserom kako bi postao kremast. Dodajte šećer u prahu, vanilin-šećer, so i jaje pa sve dobro umutite. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i kukuruznim škrobom i malo po malo umiješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
2. Oblikujte kolačiće i ohladite
Napunite tijesto u vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i formirajte male zavijutke (oko 5 cm ø) izravno na lim za pečenje. Dobivene komade tijesta ostavite u frižideru oko 30 minuta kako bi zadržali oblik.
3. Zagrijte rernu i ispecite prhke kolačiće
Zagrijte rernu na 180 °C s uključenim gornjim i donjim grijačima. Ohlađene kolačiće pecite na srednjoj polici oko 10 minuta, pazeći da ostanu svijetle boje. Kada se ispeku, kolačiće ostaviti da se ohlade.
Savjet: Ukoliko želite da uključite vaše mališane u izradu i pečenje keksića, ovdje možete pronaći 3 kreativna recepta.
Biljna alternativa: vegansko prhko tijesto s tamnom čokoladom
Sastojci za 45–50 komada
- 240 g brašna (dmBio)
- 90 g badema, mljevenih, blanširanih
- 50 g kukuruznog škroba
- 80 g šećera u prahu
- kašičica limunove korice, organske
- prstohvat soli
- kašičica ekstrakta vanilije
- 240 g biljnog maslaca, sobne temperature
- 3 kašike biljnog napitka
- 150 g couverture od tamne čokolade, veganska inačica
Priprema veganskog prhkog tijesta
1. Izraditi tijesto i ohladiti
Pomiješajte brašno, bademe, kukuruzni škrob, šećer u prahu, koricu limuna i so. Dodajte ekstrakt vanilije, biljni maslac i biljni napitak te dobro promiješajte. Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i hladite dva sata.
2. Zagrijte rernu i oblikujte kolačiće
Zagrijte rernu na 180 °C s uključenim gornjim i donjim grijačima. Dva pleha obložite papirom za pečenje. Izvadite tijesto iz frižidera i ostavite da se zagrije na sobnoj temperaturi pa kratko premijesite. Prešom za tijesto ili mašinom za mljevenje mesa s nastavkom za tijesto oblikujte trake tijesta dužine oko 5 cm i rasporedite ih po plehovima.
3. Ispecite i ukrasite kuverturom
Pecite jednu za drugom turu u rerni oko 8 minuta na srednjoj rešetki, a da ne porumene. Ostavite da se potpuno ohladi i izvadite iz kalupa. Kuverturu sitno narežite i otopite. Krajeve kolačića umočiti u kuverturu, ocijedite i ostavite da se ohlade.
Savjet: Praznični kolačići bez glutena: želite li isprobati još bez glutenskih kolačića? Ovdje možete pronaći recept.
Energetske kuglice za potrebnu snagu za vrijeme pauze, dva jednostavna recepta.
Važno je znati
Izrada prhkih kolačića bez vrećice
Ako kod kuće nemate vrećicu sa zvjezdastim nastavkom, možete koristiti i vrećicu za zamrzavanje ili izraditi vrećicu od papira za pečenje. Za verziju s vrećicom za zamrzavanje odrežite vrh vrećice i oblikujte tijesto. Kod verzije s papirom za pečenje, papir za pečenje smotate u šiljasti lijevak i odrežite mu vrh. Ove dvije DIY-vrećice ne proizvode karakteristične šiljke na kolačićima kao nastavak sa zvjezdastim vrhom, ali krajnji ishod jednako je ukusan.
Pohranjivanje
Pohranjeni u limenoj kutiji za kekse obloženoj masnim papirom, kolačići će ostati lijepi i prhki do tri sedmice.
Ako nešto ne ispadne dobro, prhko tijesto možete spasiti
Rastezanje prhkog tijesta
Zbog visokog udjela maslaca, kolačići od prhkog tijesta mogu se lako otopiti tokom pečenja zato što tijesto bude premekano. Kako biste to izbjegli, tijesto obrađujte brzo ili ga ohladite u frižideru nekoliko minuta prije daljnje obrade. Tijesto ne smije biti prehladno jer se inače neće moći izvući na tepsiju.
Raspadanje kolačića od prhkog tijesta
Ako se prhko tijesto ne veže dobro, znači da nema dovoljno tečnosti. Profesionalni savjet: malo omekšalog maslaca ili mlijeka može pomoći da prhko pecivo postane glatkije.
Praznici su pred vratima! Uz ove savjete zaista možete unijeti praznični duh i uživati u čarobnom predprazničnom razdoblju bez stresa. Putujete s porodicom i djecom? Uz ove savjete putovanje će biti opuštenije!