Active Beauty
Jesu li hurme zdrave? Naša dijetetičarka donosi pojašjenje
vrijeme čitanja: min
Prirodno slatke

Jesu li hurme zdrave? Naša dijetetičarka donosi pojašjenje

Mali, zlatno-smeđi plodovi koji se još nazivaju „hljebom pustinje“ i kod nas spadaju u redove super hrane. Ali jesu li hurme zaista toliko zdrave kao što ih prati dobar glas? To smo pitanje postavili dijetetičarki Bernadette Hartweger i skupili smo brojne savjete kako koristiti hurme kao zamjenu šećeru.

Ljudi uzgajaju hurme već više od 2000 godina, što ih čini jednom od najstarijih kultiviranih biljaka. Postoji preko 200 različitih vrsta hurmi. Jedna od najpoznatijih je hurma medjool, ali kod nas su vrlo popularne i sorte deglet nour, ajwa i sukkari.

Kako bi razvile svoju prirodnu slatkoću, hurmama je potrebna vruća klima i puno vode u ljetnim mjesecima, a prije berbe u jesen. Zbog toga se palme hurme uglavnom uzgajaju na Bliskom i Srednjem istoku te u sjevernoj Africi. Palme hurme mogu živjeti i do sto godina, ali plodove donose tek svake dvije godine. S botaničke strane gledano, hurme su bobičasto voće.

Zbog brojnih nutrijenata hurme se često nazivaju superhranom, ali imaju visok sadržaj fruktoze. Zbog toga mnogi nutricionistički osviješteni ljudi postavljaju pitanje - jesu li hurme zdrave?

Intervju s dijetetičarkom: jesu li hurme zdrave?

Bernadette Hartweger diplomirana je dijetetičarka koja nudi individualne konsultacije i radionice. Poseban fokus njenog rada je na temama ženskog i mentalnog zdravlja. Odgovorila je na naša pitanja o hurmama za ACTIVE BEAUTY.

Jesu li hurme zdrave?

Hurme sadrže puno vrijednih mikronutrijenata, ali je i udio ugljikohidrata vrlo visok. Udio šećera u hurmama iznosi između 44 i 88 posto, što ovisi o sorti, stepenu zrelosti i tome je li plod sušen i svjež. Visok udio ugljikohidrata primjetan je i u kalorijama: 100 grama suhih hurmi sadrži oko 300 kcal, dok je kod svježih ta brojka prepolovljena.

Ugljikohidrati su uglavnom u obliku glukoze i fruktoze, koji se brzo apsorbiraju. Zato preporučujem da hurme konzumirate u malim količinama ili ih koristite upravo kao brzi izvor ugljikohidrata, npr. u sportskoj prehrani. Takozvane energetske kuglice mogu se jesti neposredno prije ili tokom vježbanja (pogledajte recept u nastavku).

Koje hranjive supstance sadrže hurme?

Bernadette Hartweger:“ Hurme su zdrave kada gledamo s aspekta sadržaja nutrijenata – on je značajan. Oko 15 različitih vitamina i minerala može se pronaći u hurmama - posebno magnezij, mangan, fosfor, željezo, kalcij, kalij, natrij, cink, vitamini A i C. Visok udio vlakana i antioksidansi poput karotenoida i fenola također čine hurme vrijednim izvorom hranjivih supstanci. U isto vrijeme sadrže malo masti.”

Jesu li bolje sušene ili svježe hurme?

Bernadette Hartweger: „Na to pitanje ne mogu ponuditi generalan odgovor. Svježe hurme sadrže više vode nego suhe. Jedan nedostatak svježeg voća je što se brže kvari.

Osušene hurme imaju nizak udio vode od oko 14 do 24 posto, dok je udio šećera relativno visok od 60 do 70 posto. Suho voće općenito je vrlo kalorično u poređenju sa svježim voćem i zbog toga u njemu treba uživati samo u umjerenim količinama. Kako biste odstranili plijesan ili kukce u osušenim plodovima, hurme prije konzumiranja treba otvoriti ili prepoloviti.

Što također preporučujem: kada je riječ o suhim hurmama, prednost treba dati plodovima koji ne sadrže sumpor. Neki ljudi osjetljivi su na sumpor, reaguju bolovima u stomaku ili kožnim reakcijama.”

Jesu li hurme zdravije od šećera?

Bernadette Hartweger: “Hurme sadrže glukozu (dekstrozu) i fruktozu (voćni šećer). Obični šećer također se sastoji od glukoze i fruktoze, tako da nema razlike. Međutim, hurme sadrže vlakna koja usporavaju apsorpciju šećera u krv. Nivo šećera u krvi ne raste toliko brzo kao kada bismo, na primjer, pojeli kockicu šećera.”

Koliko hurmi dnevno je zdravo pojesti?

Bernadette Hartweger:“WHO preporučuje konzumaciju maksimalno 50 grama šećera dnevno. Još bolje bi bilo konzumirati 25 grama šećera dnevno. Jedna hurma (oko 8 grama) sadrži 5,4 grama šećera – što je gotovo 1,4 kocke šećera! Prema ovoj računici, 5 do najviše 9 hurmi dnevno bi bilo uredu konzumirati ako inače ne konzumirate apsolutno nikakav drugi šećer. Međutim, to je nerealno. Zbog toga bih preporučila jesti 3 do 5 hurmi dnevno.“

Gdje se mogu kupiti dobre hurme?

Bernadette Hartweger:“Izbor suhih hurmi je jako velik u našim supermarketima, što uključuje i hurme organskog porijekla. Uvijek bih pazila na to da su sušene hurme i dalje mekane i sočne. Naročito se preporučuje sorta medjool hurmi: one su posebno velike i sočne, čak i kad se osuše - i pritom nisu ljepljive. Ako više volite svježe hurme, kvalitetu ćete pronaći na velikim tržnicama ili u istočnjačkim trgovinama.”

Hurme se često preporučuju u fazi pripreme za trudnoću. Ima li istine u tome?

Bernadette Hartweger:

“Postoje pojedinačna istraživanja koja ukazuju na mogući pozitivan učinak konzumacije hurme na porod. Kako bi se skratila faza poroda, ova istraživanja sugerišu da bi imalo smisla jesti 75 grama hurmi dnevno od 36. sedmice trudnoće. To je otprilike šest hurmi.

Međutim, naučnjaci i smatraju da klinički dokazi trenutno nisu dostatni. To znači da stvarni uticaj konzumacije hurme u posljednjem tromjesečju trudnoće na proces poroda nije jasan. Sprovedeno je malo istraživanja o hurmama kao alternativnoj medicinskoj metodi. Iz tog razloga, poželjno je provesti daljnja istraživanja o takvom djelovanju hurme.

Sušeno voće može se konzumirati u umjerenim količinama kao dio uravnotežene prehrane tokom trudnoće. U tom pogledu hurme mogu jesti i žene s niskorizičnom trudnoćom. Niskorizična znači da je trudnica mlađa od 30 godina, nema gestacijski dijabetes, ne sumnja na povišen krvni pritisak ili slično, da joj trudnoća općenito dobro napreduje, da se dijete dobro razvija i da nema ranih trudova.“

Savjeti: kako nadomjestiti šećer hurmama?

Ako želite kuhati s hurmama kao alternativom šećeru, trebali biste imati na umu da voće ima nižu moć zaslađivanja od uobičajenog šećera. Zbog toga se početnicima preporučuje da u početku rade s receptima koji su izričito razvijeni da bi se za njihovo pravljenje koristile hurme.

Želite li s hurmama postići istu slatkoću kao i s konzumnim šećerom, šećer zamijenite hurmama u omjeru 1:1,5. Imajte na umu da je potrebno malo više tečnih sastojaka kako bi se poboljšala konzistencija tijesta. Ako biste radije malo smanjili slatkoću, možete jednostavno zamijeniti šećer hurmama u omjeru 1:1.

Zamjena šećera hurmama uticat će na konzistenciju tijesta. Za razliku od stolnog šećera, hurme ne stvaraju kristalnu rešetku koja stabilizira tijesto. Prhko tijesto se bez šećera mrvi. Stvar se može spasiti dodavanjem kašike vode ili kaše od jabuka u tijesto. Biskvit je sočniji s hurmama, ali je tijesto teže i manje prozračno od običnog biskvita.

Šećer od hurme

Da bi se napravio šećer od hurme, osušene hurme bez košpica melju se u sitni prah. Posebno je pogodan za pečenje kolača i pravljenje slastica ili za zaslađivanje čvrstog šlaga. Šećer od hurme također se lako može koristiti pri kuhanju. Jedino se u tečnim i toplim napicima ne otapa u potpunosti.

Pasta od hurme

Da biste napravili pastu od hurme, od otkoštenih hurmi pravi se pire. Konzistencija je čvrsta, ljepljiva i dobivenu pastu treba prilično žvakati. Gdje je najbolje koristiti pastu od hurme? Slatki namazi, ali i energetske kuglice ili musli pločice odlično se slažu s pastom od hurme. Pasta od hurme također se može koristiti kao zamjena za šećer u čvrstom tijestu za kolače.

Krema od hurme

Ako se pasta od hurme malo otopi u vodi, dobit ćete kremu. Kremastija je i pogodnija za prozračnija tijesta, poput dizanih tijesta ili palačinki. Kod pečenja je poželjno malo smanjiti tečne sastojke kako tijesto ne bi bilo previše gnjecavo.

Sirup od hurme

Za izradu sirupa od hurme svježe se hurme cijede, zatim se sok malo prosuši i zgusne. Viskozne je konzistencije poput meda i tamnosmeđe je boje. Za razliku od šećera od hurme, sirup od hurme potpuno se otapa u tekućinama kao što su topli napici. Sirup od hurme zbog toga je bolji izbor za zaslađivanje čaja, kafe, kakaa ili juha.

Recepti s hurmama: zdravi snackovi, ukusni kolači i salate

Energetske loptice i pločice

Kolači

Salate

Šećerna alternativa od hurme

Dozrijevane na suncu i slatke poput meda

„Hurme bez košpica“ dmBio

Dostupno na dm online shopu

Prirodno slatke

„Sirup od hurme“ dmBio

Dostupno na dm online shopu

Za ukusan snack

„Natural mix suha hurma s orahom“ Mak Zara

Dostupno na dm online shopu

x
Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Pokušajte s drugim pojmovima za pretragu.