Nadutost stomaka: 5 savjeta za previše zraka u stomaku
Stomak je deblji nego inače, u njemu tutnji i žubori i ponekad se javlja osjećaj kao da će eksplodirati. Nadutost nervira, ali postoje neke stvari koje pomažu.
Steže, napinje i pritišće. Ljudi koji pate od nadutog stomaka (ova tegoba se naziva meteorizam), žale se na bolove i neugodne popratne pojave poput čestog podrigivanja, zvukova u crijevima, neredovitih stolica i nezaustavljivih vjetrova. Sve su to okolnosti koje mogu otežati život. Pitali smo nutricionistu i farmaceutkinju Annemarie Kocijan o tome šta pomaže protiv nadutosti stomaka.
„Za sprečavanje nadutosti trebali biste se odreći namirnica koje napuhuju i koje su teško probavljive“, kaže Annemarie Kocijan. U namirnice koje napuhuju kod većine ljudi spadaju mahunarke poput leće ili graha, kupus, svježi hljeb, masne vrste kobasica i sireva, te luk i bijeli luk.
Manje napuhujuće su većina vrsta povrća, krompir, riža, hrskavi hljeb, toast, nemasni mliječni proizvodi te nemasno meso i riba.
Nadutost stomaka: Pravilna ishrana je najvažnija
Nadutost stomaka ne dolazi iz vedrog neba. Previše zraka u stomaku može se izbjeći na način da malo pripazimo na našu ishranu. Uz pomoć ovih savjeta rasteretit ćete želudac i crijeva:
Izbjegavati namirnice koje napuhuju
„Za sprečavanje nadutosti trebali biste se odreći namirnica koje napuhuju i koje su teško probavljive“, kaže Annemarie Kocijan. U namirnice koje napuhuju kod većine ljudi spadaju mahunarke poput leće ili graha, kupus, svježi hljeb, masne vrste kobasica i sireva, te luk i bijeli luk.Manje napuhujuće su većina vrsta povrća, krompir, riža, hrskavi hljeb, toast, nemasni mliječni proizvodi te nemasno meso i riba.
Svjesno jesti i izbjegavati stres
Ne radi se samo o pravilnoj ishrani, već i o tome kako jedemo: „Odlučujuće je da se svaki zalogaj dobro prožvače jer probava počinje već u ustima“, kaže stručnjakinja. „Osim toga bismo trebali pokušati u potpunosti posvetiti svoju pažnju jelu i tokom jela ne previše pričati jer ćemo u suprotnom progutati previše zraka.“I zdrav, svjestan stil života, promjena ishrane i smanjenje stresa mogu spriječiti nadutost.
„Često pomaže i vođenje dnevnika prehrane kako bi se otkrili uzročnici.“ U tu se svrhu svakodnevno bilježi kada se šta jede i je li taj dan možda bio naporan. Većinom već nakon nekoliko sedmica primjećujemo na šta tijelo posebno snažno reaguje.