3 ukusna recepta za supe koje će vam vratiti snagu
Proljeće već šalje prve glasnike. Međutim, još je prerano za bilje i domaće povrće iz vrta ili od OPG-ova. Sve dok ne dođe vrijeme za to, utješit ćemo se ovim supama koje nisu samo jako ukusne, nego će vas i divno ugrijati, osnažiti vas i pokrenuti vaš imuni sistem.
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Sastojci za 4 osobe:- 1 kašika maslinovog ulja
- 800 ml povrtne supe
- 100 ml kokosovog mlijeka
- 1 glavica luka
- 2 stabljike celera
- 2 mrkve
- 2 mlada luka
- 500 g krompira
- 150 g rikule (nekoliko listića ostaviti sa strane za dekoraciju)
- 1 kašika ribanog đumbira
- 2 kašike limunovog soka, po mogućnosti svježe cijeđeni
- sol
- biber
Priprema:
- Luk i češnjak ogulite i nasjeckajte. Celer narežite na komadiće, a mrkvu na kolute. Ogulite i na kockice narežite krompir. Mladi luk narežite u fine trakice.
- Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu. U njemu 3 minute pržite luk i celer. Dodajte češnjak, mrkvu i krompir i uz stalno miješanje pržite još 2 minute. Zalijte sve povrtnom juhom i ostavite da krčka 20 minuta, dok povrće ne omekša.
- Zatim dodajte rikulu i nastavite kuhati još 3 minute. Supu izmiksajte štapnim mikserom. Zatim je vratite u lonac i dodajte kokosovo mlijeko, naribani đumbir i limunov sok.
- Začinite soli i biberom, servirajte je u zdjelu i ukrasite je mladim lukom, listićima rikule i s malo bibera.
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Sastojci za 4 osobe:- 2 kašike kokosovog ulja
- 3 kašike soka od đumbira
- 1-3 kašike limunovog soka
- 200 ml kokosovog mlijeka
- 500 ml povrtne supe
- 1 prstohvat sirovog šećera od šećerne trske i malo više za začinjavanje
- 1 šaka lješnjaka
- 1 kašika pročišćenog maslaca
- 6 stabljika limunske trave
- 2 ljutike
- 1 češanj češnjaka
- 800 g smrznutog graška
- 400 g filea smuđa s kožom
- 2 grančice mente
- sol
- biber
Priprema:
- Ostavite grašak da se odmrzne. Operite limunsku travu i odaberite 4 najtanje stabljike, gornje vrhove po potrebi zaoštrite i ostavite sa strane. Preostale dvije stabljike sa stranicom noža ili kašikom pritisnuti i narezati na 3 komada. Ogulite ljutiku i češnjak.
- U loncu zagrijte kokosovo ulje. U njemu pirjajte ljutiku i češnjak pri niskoj vatri 4 minute dok ne postanu prozirni. Dodajte grašak i komade limunske trave i nastavite pirjati sve zajedno 2-3 minute. Zatim dodajte šećer, sok od đumbira, 1 kašiku limunovog soka, kokosovo mlijeko i povrtnu supu, pustite da zakuha i na srednjoj vatri oko 15 minuta pustiti da se grašak kuha dok ne omekša.
- U međuvremenu pod hladnom vodom isperite ribu, posušite kuhinjskim ubrusom i provjerite ima li kostiju. Narežite je na 16 jednakih komada i uvijek 4 komada nabodite na stabljiku limunske trave. Grubo nasjeckajte lješnjake, popržite ih u premazanoj tavi bez masnoće dok ne poprime zlatnožutu boju i ostavite sa strane. Mentu operite, tresite je da se osuši i sitno nasjeckajte listiće.
- Uklonite komade limunske trave iz supe, supu izmiksajte štapnim mikserom i provucite je kroz fino sito. Začinite sve s ostatkom limunovog soka, šećera, soli i bibera. U tavi u kojoj ste zagrijali pročišćeni maslac stavite riblje ražnjiće i popržite ih sa svih strana na srednjoj vatri oko 4 minute.
- Supu od graška stavite u duboke tanjire ili zdjele, stavite u svaki po jedan ražnjić, pospite s prženim lješnjacima u ukrasite mentom.
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Sastojci za 4 osobe:- 4 cvekle
- 2 korijena peršina
- povrtni temeljac
- mješavina začina
- malo kiselog vrhnja
- malo grubo natrganog hrena
- sol
- crni biber
Priprema:
- Ogulite cveklu i korijen peršina te narežite na velike komade.
- Izmiksajte glatku smjesu pomoću štapnog miksera i začinite s malo povrtnog temeljca, mješavine začina, soli i bibera. Za serviranje pospite sa svježim hrenom ili dodajte malo kiselog vrhnja.
- Stavite sve u lonac i napunite vodom dok ne prekrije sve. Ostavite da krčka na srednjoj vatri 15-20 minuta, dok komadi ne budu dovoljno mekani za štapni mikser.