Amela Ivković O'Reilly: Dobijanje na težini tokom posta može biti povezano s načinom na koji se post prekida!
Amela Ivković O`Reilly dipl. je nutricionista koja je studij nutricionizma završila u Dablinu, u Irskoj, zahvaljujući kojem je pronašla holistički i integrativni pristup ljudskom zdravlju gdje je svaki pacijent univerzalan. Trenutno pohađa magistarski studij na Middlesex univerzitetu u Londonu. Član je udruženja nutricionista Irske, udruženja nutricionista Velike Britanije i kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije.
Sarađuje sa stručnjacima na polju medicine, nutricionizma, herbalizma, osteopatije, refleksologije, akupunkture i psihologije. Zdravlje i kuhanje je njena životna strast koju prenosi i kroz svoj YouTube kanal - Amelina kuhinja, kojim gledaocima želi približiti zdravu ishranu na jednostavan način uz obrazovanje o važnosti lokalne i sezonske hrane.
Trenutno vodi svoj podcast “Zdraviji sa Amelom” gdje radi na promociji zdravog života.
S Amelom smo razgovarali na temu posta, generalno, s obzirom da nam je post i ove godine aktuelan u mjesecu martu i to u kontekstu tri religije: islama, katoličanstva i pravoslavlja.
Bez obzira na specifičnosti i način praktikovanja svakog od navedenih, često se izdvaja jedno pitanje koje zanima sve postače, a to je debljanje, umjesto očekivanog mršanja za vrijeme posta.
Amela nam je kroz svoje odgovore riješila ove nedoumice i pripremila odlične savjete u savladavanju izazova s kojima se susreću postači u smislu pravilnog pristupa ishrani tokom, za njih, izazovnog perioda odricanja od određene ili hrane u cijelosti.
Razlog zašto neki ljudi dobiju na težini tokom posta može biti povezan s načinom na koji prekidaju post.
Istraživanje objavljeno u „American Journal of Clinical Nutrition“ sugeriše da promjene u načinu ishrane nakon posta, posebno povećan unos visokokalorične hrane, mogu dovesti do povećanja težine.
Često se dešava da osobe u periodima kada ne poste konzumiraju visokokaloričnu hranu ili hranu bogatu šećerima i zasićenim mastima. Ovo može dovesti do povećanja težine uprkos periodima posta. Također, smanjenje aktivnosti metabolizma tokom dužih perioda bez hrane može utjecati na to kako tijelo nakon toga obrađuje hranu.
Fiziološke promjene do kojih dolazi tokom posta odnose se na činjenicu da dok osoba posti, tijelo prelazi u stanje ketozije, koristeći masnoće kao primarni izvor energije, što može dovesti do gubitka težine. Međutim, nepravilni obroci ili konzumiranje visokokalorične hrane nakon posta mogu dovesti do suprotnog efekta. Individualne razlike u metabolizmu i sastavu tijela također igraju ulogu.
Svakako, individualni pristup je ključan, jer svako tijelo drugačije reaguje na različite vrste hrane. Zbog toga preporučujem konsultacije sa stručnjakom za nutricionizam koji može pomoći u kreiranju plana ishrane prilagođenog individualnim potrebama, ciljevima i zdravstvenom stanju. Studija u „International Journal of Obesity“ (2020.) naglašava važnost prilagođavanja dijetalnih strategija individualnim metaboličkim i fiziološkim karakteristikama.
Odabir pravilnih namirnica može poboljšati fizičko i mentalno zdravlje postača. Prema istraživanju u „Frontiers in Nutrition“ (2019), konzumacija namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i vlaknima može imati pozitivan utjecaj na zdravlje tokom posta.
Preporučujem konzumaciju slijedećih namirnica za vrijeme posta:
• Povrće: brokula, špinat, karfiol, razne vrste salata.
• Cjelovite žitarice: kvinoja, riža, heljda, proso.
• Mahunarke: leća, grah, slanutak.
• Orašasti plodovi i sjemenke: bademi, orasi, lješnjaci, sjemenke lana, sunokreta, tikve.
• Voće: jagode, borovnice, jabuke (umjereno zbog šećera).
• Zdrave masti: maslinovo ulje, kokos puter.
Sarađuje sa stručnjacima na polju medicine, nutricionizma, herbalizma, osteopatije, refleksologije, akupunkture i psihologije. Zdravlje i kuhanje je njena životna strast koju prenosi i kroz svoj YouTube kanal - Amelina kuhinja, kojim gledaocima želi približiti zdravu ishranu na jednostavan način uz obrazovanje o važnosti lokalne i sezonske hrane.
Trenutno vodi svoj podcast “Zdraviji sa Amelom” gdje radi na promociji zdravog života.
S Amelom smo razgovarali na temu posta, generalno, s obzirom da nam je post i ove godine aktuelan u mjesecu martu i to u kontekstu tri religije: islama, katoličanstva i pravoslavlja.
Bez obzira na specifičnosti i način praktikovanja svakog od navedenih, često se izdvaja jedno pitanje koje zanima sve postače, a to je debljanje, umjesto očekivanog mršanja za vrijeme posta.
Amela nam je kroz svoje odgovore riješila ove nedoumice i pripremila odlične savjete u savladavanju izazova s kojima se susreću postači u smislu pravilnog pristupa ishrani tokom, za njih, izazovnog perioda odricanja od određene ili hrane u cijelosti.
Znamo da s aspekta zdravlja post donosi brojne benefite. Poznato je da mnogi ljudi poste kako bi smršali. Ne ulazeći u druge segmente ovakvog pristupa postu, mnoge osobe nakon posta žale se da suprotno onome što su prvobitno željele, dakle, umjesto da smršaju, one dobiju i nekoliko kilograma više što se zbog neostvarenog prvobitnog cilja negativno odrazi i na njihovo mentalno zdravlje, u vidu nezadovoljstva. Kako je moguće postiti, a istovremeno ne dobijati na kilaži i koji pristup ishrani bi u ovom slučaju bio ispravan?
Razlog zašto neki ljudi dobiju na težini tokom posta može biti povezan s načinom na koji prekidaju post.
Istraživanje objavljeno u „American Journal of Clinical Nutrition“ sugeriše da promjene u načinu ishrane nakon posta, posebno povećan unos visokokalorične hrane, mogu dovesti do povećanja težine.
Često se dešava da osobe u periodima kada ne poste konzumiraju visokokaloričnu hranu ili hranu bogatu šećerima i zasićenim mastima. Ovo može dovesti do povećanja težine uprkos periodima posta. Također, smanjenje aktivnosti metabolizma tokom dužih perioda bez hrane može utjecati na to kako tijelo nakon toga obrađuje hranu.
Fiziološke promjene do kojih dolazi tokom posta odnose se na činjenicu da dok osoba posti, tijelo prelazi u stanje ketozije, koristeći masnoće kao primarni izvor energije, što može dovesti do gubitka težine. Međutim, nepravilni obroci ili konzumiranje visokokalorične hrane nakon posta mogu dovesti do suprotnog efekta. Individualne razlike u metabolizmu i sastavu tijela također igraju ulogu.
Da li bi individualni pristup u odabiru namirnica prilikom bilo kojeg posta bio u ovom slučaju neophodan?
Svakako, individualni pristup je ključan, jer svako tijelo drugačije reaguje na različite vrste hrane. Zbog toga preporučujem konsultacije sa stručnjakom za nutricionizam koji može pomoći u kreiranju plana ishrane prilagođenog individualnim potrebama, ciljevima i zdravstvenom stanju. Studija u „International Journal of Obesity“ (2020.) naglašava važnost prilagođavanja dijetalnih strategija individualnim metaboličkim i fiziološkim karakteristikama.
U mjesecu martu u određenom razdoblju imamo podudaranje tri posta – islamski, katolički i pravoslavni post. S obzirom na specifičnost svakog od navedenih, koje namirnice bi bile preporučljive za konzumaciju i koje bi od njih mogle donijeti benefite za poboljšano fizičko i mentalno zdravlje postača?
Odabir pravilnih namirnica može poboljšati fizičko i mentalno zdravlje postača. Prema istraživanju u „Frontiers in Nutrition“ (2019), konzumacija namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i vlaknima može imati pozitivan utjecaj na zdravlje tokom posta.
Preporučujem konzumaciju slijedećih namirnica za vrijeme posta:
• Povrće: brokula, špinat, karfiol, razne vrste salata.
• Cjelovite žitarice: kvinoja, riža, heljda, proso.
• Mahunarke: leća, grah, slanutak.
• Orašasti plodovi i sjemenke: bademi, orasi, lješnjaci, sjemenke lana, sunokreta, tikve.
• Voće: jagode, borovnice, jabuke (umjereno zbog šećera).
• Zdrave masti: maslinovo ulje, kokos puter.
Za vrijeme posta, često možemo čuti kako zbog pripreme uravnoteženih obroka, za koje znamo da zahtijeva malo više vremena od puke kupovine i konzumacije gotove hrane, osobe spavaju manje nego inače, jer u mnoštvu svakodnevnih obaveza, “nešto mora da trpi”. Da li se to može odraziti na prehrambene navike osobe koja posti i nakon što se post završi?
Nedostatak sna može negativno utjecati na prehrambene navike i izbore hrane, povećavajući želju za visokokaloričnom i brzom hranom. Važno je organizovati vrijeme tako da se osigura dovoljno sna, čak i tokom posta. I studija u „Journal of Health Psychology“ (2016). pokazuje da nedostatak sna može značajno utjecati na izbor hrane i prehrambene navike.
Manjak sna je povezan i s povećanim apetitom i željom za hranom bogatom energijom, što može negativno utjecati na prehrambene navike i težinu. (Izvor: “Impact of insufficient sleep on total daily energy expenditure, food intake, and weight gain”, Proceedings of the National Academy of Sciences, 2013.)
Održavanje kvalitetnog sna može pomoći u održavanju zdravih prehrambenih navika i tjelesne težine. Idelano vrijeme odlaska u krevet je prije 23:00 h, kako bi se ispoštovao naš prirodni ciklus (cirkadijalni ritam) i time tijelo kvalitetno oporavilo i “popravilo”. Posljednji obrok ne bi trebao biti kasnije od 3 sata prije odlaska u krevet.
Koje bi nam to namirnice iz širokog dm asortimana mogle pomoći u odabiru balansirane ishrane za vrijeme posta i koje namirnice bira Amela kao kupac u dm-u?
dm nudi širok spektar proizvoda koji mogu podržati uravnoteženu ishranu tokom posta, uključujući organske proizvode, cjelovite žitarice i biljne napitke, čime se osigurava raznovrsnost i kvaliteta unesenih namirnica.
Kao nutricionista, posebno cijenim kvalitetu i izvor namirnica koje biram, kako za sebe tako i kao preporuke svojim klijentima. Evo kako bih integrisala dm proizvode u preporuke za zdravu ishranu tokom posta, uz poseban naglasak na dmBio i alverde asortiman:
Ulja: dmBio hladno prešano kokosovo ulje odličan je izbor za kuhanje i pečenje zbog svoje stabilnosti na visokim temperaturama i blagotvornog utjecaja na zdravlje. Također, dmBio ekstra djevičansko maslinovo ulje koristim za salate i finalno začinjavanje jela, zbog njegovih antioksidativnih osobina i bogatog okusa.
Orašasti plodovi i sjemenke: U svom dnevnom unosu redovno uključujem dmBio bademe, orahe i sjemenke. Ovi proizvodi su izuzetno bogati omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i proteinima, što ih čini idealnim za održavanje sitosti i energije tokom posta.
Kafa: Za ljubitelje kafe, dmBio kafa pruža izvrsnu aromu bez kompromisa na polju etičnosti i održivosti. Ovaj proizvod je savršen za jutarnje trenutke mira i uživanja.
Legume: dmBio leća i dmBio slanutak su temelj mojih obroka tokom posta. Legume su izvrstan izvor biljnih proteina i ključne su za pripremu uravnoteženih, hranjivih jela.
alverde asortiman za njegu tijela i lica tokom posta
Za njegu kože tokom posta, koji može utjecati i na promjene u koži zbog promjena u ishrani, biram proizvode iz alverde asortimana za njegu tijela i lica. Ovi proizvodi su izrađeni od prirodnih sastojaka i pružaju koži potrebnu hidrataciju i njegu. Posebno preporučujem:- alverde hidratantnu kremu za lice koja koži pruža intenzivnu hidrataciju i čini je mekom i glatkom.
- alverde losion za tijelo s prirodnim ekstraktima koji kožu ostavlja hidratiziranom i njegovanom.
Čišćenje doma za vrijeme posta uz Denkmit
Denkmit asortiman za čišćenje: Od univerzalnih čistača do specijaliziranih proizvoda za kuhinju i kupatilo, Denkmit nudi širok spektar proizvoda za održavanje čistoće vašeg doma, uz poštivanje ekoloških standarda.Svi nabrojani proizvodi iz dm-a ne samo da podržavaju zdrav i uravnotežen način života tokom posta, već pružaju i kvalitetnu njegu tijela i održavanje čistoće doma, uz poštivanje principa održivog razvoja. Izborom proizvoda iz dmBio asortimana, kao i alverde i Denkmit proizvoda, ne samo da birate zdravije opcije za sebe i svoju porodicu, već i doprinosite zaštiti okoline.
Svjestan pristup ishrani tokom posta, uz pažljiv odabir namirnica i očuvanje uravnotežene ishrane, može doprinijeti i očuvanju tjelesne težine, ali i poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja.