Božić bez jaja: tri recepta za veganske kekse
Vegani ste ili ste za Božić pozvali goste koji su vegani? Nikakav problem. S našim receptima za veganske vanilin kiflice, božićni cantuccini i firentinske kekse tanjir s keksima bit će dobro napunjen, a vi ćete vrlo jednostavno peći božićne kekse bez jaja.
Veganski Božićni keksi – na što je potrebno paziti?
Za veganske božićne kekse potrebno je pripaziti na nekoliko jednostavnih pravila:- Ne koriste se jaja. Umjesto toga prikladna je na primjer pasta od badema.
- Kod čokolade treba pripaziti na to da nosi vegansku oznaku. To se većinom odnosi na čokoladu s većim udjelom kakaa.
- Šlag se primjerice može zamijeniti zobenom kremom.
- Umjesto uobičajenog putera jednostavno koristite veganski puter.
Veganske vanilin kiflice
Jeste li jedna od onih za koje su vanilin kiflice jednostavno najbolji božićni keksi? Vjerojatno se pitate može li to vrijediti i za veganske kekse za Božić. Zbog veganskog načina ishrane ne moramo se nikako odreći divnog mirisa vanilije i šećera! Kladimo se da će vanilin kiflice s veganskim puterom biti barem jednako dobre kao one iz djetinjstva, a ukoliko uključite i djecu u pripremu, to će biti nezaboravno iskustvo.Sastojci
- 200 g pšeničnog brašna, tip 405 (npr. marke dmBio)
- 2 vrećice bourbon vanilin šećera (npr. marke dmBio)
- 100 g šećera u prahu za tijesto i 20 g za valjanje
- 100 g naribanih lješnjaka
- 100 g veganskog putera
Recept za veganske vanilin kiflice
Ovako ćete pripremiti veganske vanilin kiflice:
1. Iz frižidera izvadite veganski puter i sačekajte da postigne sobnu temperaturu.
2. Prethodno zagrijte rernu na 180°C s gornjim i donjim zagrijavanjem.
3. U jednoj posudi pomiješajte brašno, naribane lješnjake, 1 vrećicu vanilin šećera i šećer u prahu.
4. Dodajte veganski puter i brzo pomiješajte sve sastojke u tijesto.
5. Oblikujte vanilin kiflice te na lim za pečenje stavite papir za pečenje.
6. Savjet: uzmite malo tijesta, zarolajte ga i oblikujte u kiflicu.
Stavite ih u pećnicu i pecite cca. 15 minuta. Nakon što kiflice postanu lagano zlatno-smeđe, izvadite ih iz pećnice i sve dok su tople uvaljajte ih u mješavinu od šećera u prahu i vanilin šećera.
7. Nakon što su se veganske kiflice ohlađene, možete navaliti!
Veganski cantuccini za Božić
Kao drugi recept za veganske božićne kekse pripremamo cantuccini bez jaja. Cantuccini izvorno potječu iz Italije i nisu ekskluzivno ograničeni na vrijeme praznika. Naša varijanta od kakaa i badema može se još obogatiti s kandiranom narančinom koricom i hurmama za posebnu božićnu notu. Umjesto jaja koristimo ukusnu pastu od badema koja savršeno paše uz sjeckane bademe u keksu. Za bolju konzistenciju tijesta dodajemo veganski puter.Sastojci
- 225 g pirovog brašna, tip 630
- pasta od badema (npr. marke dmBio)
- 30 g kakaa (npr. marke dmBio)
- 120 g šećera od šećerne trske (npr. marke dmBio)
- 75 g veganskog maslaca
- 75 g badema (npr. marke dmBio)
- 15 g kandirane narančine korice
- Opcionalno: hurme (npr. marke dmBio), fine gorke čokolade sa 70 % kakaa za glazuru (npr. marke dmBio)
Recept za veganski cantuccini
1. Iz frižidera izvadite veganski puter i pričekajte da postigne sobnu temperaturu.2. Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C s gornjim i donjim zagrijavanjem.
3. U posudi za miješanje pomiješajte pirovo brašno s kakaom i šećerom od šećerne trske.
4. Dodajte devet žlica paste od badema i veganski puter i lagano promiješajte.
5. Blanširajte bademe, nasjeckajte ih i zajedno s kandiranom narančinom koricom dodajte u tijesto.
6. Brzo i dobro umijesite tijesto i oblikujte dva valjka promjera cca. 2 cm.
7. Stavite tijesto na lim za pečenje s papirom za pečenje i pecite cca. 20-25 minuta.
8. Nakon što je tijesto dovoljno čvrsto, izvadite lim za pečenje iz pećnice i odrežite cantuccini cca. 1 cm.
Opcionalno: ohlađene cantuccini umočite još u čokolade.
9. U tu svrhu je najbolje napraviti vodenu kupku na kojoj ćete otopiti gorku čokoladu i u nju umočiti polovicu cantuccinija. Ostavite da se ohladi i odmah pospremite u kutiju za kekse kako cantuccini ne bi postali tvrdi!
Veganski firentinski keksi
Umjetnost kod veganskih firentinskih keksa je karameliziranje šećera zajedno s veganskom alternativom za šlag - u našem receptu za božićne veganske kekse to je zobena krema. Osim toga, našim firentinskim keksima ne dodajemo trešnje - ono nešto postižemo sa zimskim brusnicama.Sastojci
- 60 g šećera od šećerne trske (npr. marke dmBio)
- 200 ml zobene kreme Cuisine (npr. marke dmBio)
- 50 g veganskog maslaca
- 200 g listića ili komadića badema
- 50 g brusnica
- Fina gorka čokolada sa 70 % kakaa za umakanje (npr. marke dmBio)
Recept za veganske firentinske kekse
1. Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C s gornjim i donjim zagrijavanjem.2. Zagrijte šećer od šećerne trske u loncu sve dok se ne karamelizira.
3. Pažljivo dodajte zobenu kremu i veganski puter.
4. Zatim umiješajte listiće badema i sitno nasjeckane brusnice.
5. Oblikujte okrugle komade keksa te stavite na lim za pečenje s papirom za pečenje.
Savjet: za savršen oblik možete alternativno koristiti lim za muffine premazan maslacem kako bi firentinski keksi bili jednake veličine.
6. Stavite ih u pećnicu i pecite cca. 15 minuta. Čim božićni veganski keksi postanu lagano zlatno-smeđe boje, izvadite ih iz pećnice.
7. Ostavite firentinske kekse da se ohlade i natopite ih još u čokoladi.
U tu svrhu je najbolje napraviti vodenu kupku na kojoj ćete otopiti gorku čokoladu i natopiti dno firentinskih keksi. Ostavite da se ohlade na rešetki prije nego što keksi završe u kutiji za kekse ili na tanjiru za kekse.
Nadamo se da ste pronašli svoj okus i da ste možda za sebe čak otkrili novi omiljeni recept za kekse.