Buddha bowl: sada vodimo brigu o svojoj prehrani!
Zdjela puna vitamina i hranjivih tvari koja svojom mješavinom boja poziva na konzumaciju: Buddha bowl. Izvorno potječe iz zen budizma, a danas je ovaj uravnotežen obrok omiljen na cijelom svijetu! Nije ni čudo - od pikantnih do slatkih varijanti: u ovoj se zdjeli nalazi nešto za svaki ukus. No, zašto se zove Buddha bowl i čega ne smije nedostajati niti u jednoj zdjeli? Imamo odgovore i jednostavan recept za to!
Kako je Buda završio u Buddha bowlu?
Ova trendovska posuda zaista ima svoje podrijetlo u zen budizmu. Ovdje redovnici održavaju ritual svjesnog zajedničkog jedenja: Öryöki. Razlog tog meditativnog okupljanja je usklađivanje tijela i duha. U ovom ritualu pažnje Buddha bowl (prijevod originalnog naziva „Zuhatsu“) ima svoje mjesto kao najveći od tri zdjele.Cjelovita hrana u jednoj zdjeli
Pogledajte preko ruba zdjele: bogatstvo varijanti i kreativnosti nemaju granica kod punjenja Buddha bowla. Tradicionalni bowl temelji se na čisto biljnoj bazi i sadrži mnoge hranjive tvari od malih namirnica. Što zapravo zaista dolazi u svaki Buddha bowl unatoč raznim interpretacijama? Spretna mješavina ugljikohidrata, bjelančevina, zdravih masti te voća i povrća bogatog vitaminima.Glavno pravilo: što dolazi u bowl?
- 25 posto ugljikohidrata:
- riža, tjestenina, krompir, batat, i zobene pahuljice, kukuruz i pseudožitarice poput prosa, amaranta, heljde, bulgura, kvinoje, kuskusa
- 25 posto bjelančevina:
- , slanutak, sjeme konoplje, bubrežni grah, sojino zrnje, edamame sojine mahune, bijeli grah, te tempeh i tofu
- 40 posto vitamina iz voća i povrća:
- Najbolje regionalno, sezonskog i iz biološkog uzgoja! I domaći super foods mogu se ovdje iskoristiti kao nadjev.
- 10 posto zdravih masti:
- sjemenke suncokreta i bundeve, sezam (tahin), lanene sjemenke, indijski oraščići, orasi, bademi i visokovrijedna hladno prešana ulja poput lanenog ulja i maslinovog ulja
Jednostavan recept za Buddha bowl
Vrijeme pripreme za 2 osobe: 30-40 minutaBiosastojci:
- 2 šoljice (po 250 ml) riže
- 1 čaša dmBio slanutka
- 1 čaša bubrežnog graha
- 1 glavica luka
- 2 kuhane cikle
- 2 mrkve
- 1 krastavac
- 2 šake lisnate salate
- 2 šake špinata
- 1 češanj češnjaka
- 1 limun
- 2 kruške, 2 smokve
- 2 kašike sjemenki suncokreta
- 1 kašika tahina
- Maslinovo ulje
- Začini: sol, papar, temeljac od povrća, muškatni oraščić, svježi peršun
- Priprema riže
Narežite luk na kockice, pirjajte s 1 kašikom maslinovog ulja i prelijte s četiri šoljice vode (po 250 ml), dodajte rižu i začinite s malo povrtnog temeljca. Pokrijte rižu poklopcem i ostavite da se kuha na srednjoj vatri. Kasnije je maknite sa šporeta kada je riža kuhana. - Samostalna izrada humusa
Ocijedite slanutak, dodajte malo maslinovog ulja (prema željenoj konzistenciji) i istisnutog češnjaka i nakon miksanja začinite solju, paprom i prstohvatom muškatnih oraščića. - Ocijedite bubrežni grah
- Operite i narežite povrće i voće
Krastavci: na tanke kriške, mrkve: na tanke štapiće (ili s napravom za guljenje ogulite na tanke listiće), kuhana cikla: na tanke kriške, kruške i smokve na kriške srednje veličine - Izrada dresinga
Dodajte limunov sok, 1 kašika maslinovog ulja, tahin, sol, papar i sitno nasjeckani peršin i dobro promiješajte. - Punjenje za 2 Budine zdjele
- Sastojke ravnomjerno podijelite na obje zdjele i kao bazu koristite lisnatu salatu i rižu, preko toga pokapajte malo dresinga, nakon toga na to stavite porcije (ne miješajte) i prelijte preostalim dresingom.
Kao nadjev stavite humus u sredinu i preko toga pospite sjemenke suncokreta. - Ukrasite i obogatite svježim začinskim biljem i začinima
- Dobar tek!