Active Beauty
Voćna pita s đumbirom: Ovaj božićni kolač ima ono nešto.
vrijeme čitanja: min
Da kuća zamiriše!

Voćna pita s đumbirom: Ovaj božićni kolač ima ono nešto.

Sočni stollen, prhki keksići – Božić je pred vratima, a s njime i svakakve slastice. Ove smo godine kreativno prilagodili klasik i u svoj božićni kolač dodali naribani đumbir - pikantno-voćna pita spremna je za blagdane.

Recept za božićni kolač: Pita od jabuka i borovnica s đumbirom

Sastojci za 10–12 komada, odnosno za jedan kalup oko 24 cm Ø

  • 300 g brašna; i za posipanje, naprimjer dmBio speltinog brašna
  • 100 g mljevenih lješnjaka ili dmBio mješavine orašastih plodova
  • 100 g šećera, naprimjer Mivolis brezinog šećera
  • 1/2 kašičice cimeta u prahu
  • 1 prstohvat soli
  • 200 g putera; i za oblikovanje
  • 1 jaje
  • 2 jabuke
  • 30 g đumbira
  • 80 g smeđeg šećera
  • 1 kašika limunovog soka
  • 200 g smrznutih borovnica
  • 2 kašike skroba
  • 30 g listića pečenih badema
  • 1 kašika šećera u prahu


Priprema božićnog kolača


1. Priprema tijesta
U veliku zdjelu pomiješajte brašno, lješnjake, šećer, cimet i so. Puter narežite na kockice, dodajte ga i sve miješajte viljuškom dok tijesto ne postane mrvičasto. Dodajte jaje i 2-3 kašike hladne vode pa sve umijesite u glatko tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini. Oblikujte kuglu i zamotajte u prozirnu foliju te ostavite na hladnom mjestu oko 30 minuta.
2. Priprema punjenja za kolač
U međuvremenu za punjenje ogulite jabuke i đumbir. Jabuke narežite na četvrtine, očistite im sredinu i onda ih narežite na kockice. Naribajte đumbir nasitno. Oboje pomiješajte sa šećerom, limunovim sokom i skrobom.
3. Zagrijte rernu i stavite pitu da se peče
Rerna neka bude zagrijana na 180°C s uključenim gornjim i donjim grijačem. Kalup za pitu (oko 24 cm Ø) premažite puterom. Odvojite oko 1/3 tijesta. Ostatak razvaljajte u okrugli oblik, malo veći od kalupa koji ćete tijestom i obložiti. Tijesto pritisnite uz podlogu i povucite uz rubove prema gore. Pospite bademima pa ulijte voćnu smjesu.
4. Ukrašavanje i pečenje pite
Preostalo tijesto razvaljajte u okrugli oblik te izdubite nekoliko rupica u obliku zvjezdica. Preklopite njime punjenje i pritisnite uz rub. Izrezane ostatke tijesta u obliku zvjezdica posložite po površini pite i pecite je na srednjoj rešetki dok ne porumeni, oko 40 minuta. Nakon hlađenja pitu pospite šećerom u prahu.

A prije pripreme ovog ukusnog kolača posjetite najbližu dm prodavnicu ili dm online shop i potražite sastojke koji će itekako obogatiti okuse vaših prazničnih jela.

dmBio mješavina orašastih plodova

Ukusna je organska mješavina od brazilskih oraha, lješnjaka, oraha, badema i indijskih oraščića, posebno ukusnih u muslijima i dezertima.
Mivolis Brezin šećer 100% ksilitol

Pogodan je za zaslađivanje hrane i pića kao i za pečenje i kuhanje, a sadrži 40% manje kalorija od šećera.
dmBio speltino brašno

Tip 630 pogodno je za izradu kolača, krekera i keksa, zbog blagog, orašastog okusa same spelte.
x
Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Pokušajte s drugim pojmovima za pretragu.