Voćna pita s đumbirom: Ovaj božićni kolač ima ono nešto.
Sočni stollen, prhki keksići – Božić je pred vratima, a s njime i svakakve slastice. Ove smo godine kreativno prilagodili klasik i u svoj božićni kolač dodali naribani đumbir - pikantno-voćna pita spremna je za blagdane.
Recept za božićni kolač: Pita od jabuka i borovnica s đumbirom
Sastojci za 10–12 komada, odnosno za jedan kalup oko 24 cm Ø
- 300 g brašna; i za posipanje, naprimjer dmBio speltinog brašna
- 100 g mljevenih lješnjaka ili dmBio mješavine orašastih plodova
- 100 g šećera, naprimjer Mivolis brezinog šećera
- 1/2 kašičice cimeta u prahu
- 1 prstohvat soli
- 200 g putera; i za oblikovanje
- 1 jaje
- 2 jabuke
- 30 g đumbira
- 80 g smeđeg šećera
- 1 kašika limunovog soka
- 200 g smrznutih borovnica
- 2 kašike skroba
- 30 g listića pečenih badema
- 1 kašika šećera u prahu
Priprema božićnog kolača
1. Priprema tijesta
U veliku zdjelu pomiješajte brašno, lješnjake, šećer, cimet i so. Puter narežite na kockice, dodajte ga i sve miješajte viljuškom dok tijesto ne postane mrvičasto. Dodajte jaje i 2-3 kašike hladne vode pa sve umijesite u glatko tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini. Oblikujte kuglu i zamotajte u prozirnu foliju te ostavite na hladnom mjestu oko 30 minuta.
2. Priprema punjenja za kolač
U međuvremenu za punjenje ogulite jabuke i đumbir. Jabuke narežite na četvrtine, očistite im sredinu i onda ih narežite na kockice. Naribajte đumbir nasitno. Oboje pomiješajte sa šećerom, limunovim sokom i skrobom.
3. Zagrijte rernu i stavite pitu da se peče
Rerna neka bude zagrijana na 180°C s uključenim gornjim i donjim grijačem. Kalup za pitu (oko 24 cm Ø) premažite puterom. Odvojite oko 1/3 tijesta. Ostatak razvaljajte u okrugli oblik, malo veći od kalupa koji ćete tijestom i obložiti. Tijesto pritisnite uz podlogu i povucite uz rubove prema gore. Pospite bademima pa ulijte voćnu smjesu.
4. Ukrašavanje i pečenje pite
Preostalo tijesto razvaljajte u okrugli oblik te izdubite nekoliko rupica u obliku zvjezdica. Preklopite njime punjenje i pritisnite uz rub. Izrezane ostatke tijesta u obliku zvjezdica posložite po površini pite i pecite je na srednjoj rešetki dok ne porumeni, oko 40 minuta. Nakon hlađenja pitu pospite šećerom u prahu.
A prije pripreme ovog ukusnog kolača posjetite najbližu dm prodavnicu ili dm online shop i potražite sastojke koji će itekako obogatiti okuse vaših prazničnih jela.