Sami napravite granolu: 3 načina pripreme

Granola s bademima i kokosom: sastojci za 6 – 8 porcija (oko 450 g)

Priprema granole s bademom i kokosom

Zagrijte rernu na 150°C (gornji i donji grijač). Lim obložite papirom za pečenje. Grubo nasjeckajte bademe i indijske oraščiće te ih stavite u zdjelu. Dodajtekokosov čips, sjemenke suncokreta,

sjemenke tikve i susam te sve dobro promiješajte.

U posudi pomiješajte javorov sirup, med, kokosovo ulje, kakao prah, cimet i so.

Smjesu pomiješajte sa suhim sastojcima i stavite u lim za pečenje. Stavite lim u rerun na srednju rešetku i pecite müsli oko 7 minuta. U međuvremenu narežite suhe marelice na sitne kocke. Dodajte na lim, sve dobro promiješajte i pecite još 7-8 minuta dok ne porumeni. Kad se ohladi, dodajte kakao u zrnima.

Ostalo vam je još drobljenih kakao zrnaca? Isprobajte ovaj ukusni recept za energetske bombe!

Granola s cimetom i orašastim plodovima: sastojci za 6 – 8 porcija (oko 450 g)

  • 20 g zobenih pahuljica
  • 80 g grubo nasjeckanih indijskih oraščića (npr. dmBio)
  • 70 g miješanih sjemenki (npr. dmBio mješavina orašastih plodova)
  • 2 kašike susama
  • 3 kašike smeđeg šećera
  • 2 prstohvata morske soli
  • 120 ml tamnog javorovog sirupa
  • 2 kašike šumskog meda
  • 2 kašike hladno prešanog repičinog ulja
  • 1/2 kašičice cimeta u prahu.

Priprema granole s orašastim plodovima i cimetom

Zagrijte rernu na 180°C (gornji i donji grijač). Lim obložite papirom za pečenje. Rižu sameljite u mlinu za začine (ili mlinu za kafu) tako da se fini komadići riže još mogu prepoznati. Pomiješajte rižu sa zobenim pahuljicama, indijskim oraščićima, mješavinom orašastih plodova, susamom, šećerom i soli u zdjeli. U posebnoj posudi pomiješati javorov sirup, šumski med, ulje i cimet. Dodajte suhim sastojcima, sve dobro promiješajte, rasporedite po limu za pečenje i pecite na srednjoj rešetki u rerni oko 15 minuta.

Priprema granole s kurkumom

Zagrijte rernu na 180°C (gornji i donji grijač). Lim obložite papirom za pečenje. Zobene pahuljice, bademe u listićima, ekspandiranu rižu i pahuljice od kvinoje pomiješajte sa šećerom

i soli u zdjeli. Pomiješajte kokosovo ulje, rižin sirup, javorov sirup i kurkumu u prahu u zasebnoj zdjeli i dodajte prvoj smjesi. Sve dobro izmiješajte, rasporedite po limu i pecite na srednjoj

rešetki u rerni oko 15 minuta. Za to vrijeme nasjeckajte sušeni physalis i umiješajte ga u gotovu granolu.

Sami napravite granolu: različiti savjeti da bi bila i hrskava

  • Razlika između muslija i granole: musli je mješavina žitarica – posebno zobi, pšenice ili spelte, dopunjena sastojcima kao što su orašasti plodovi, sjemenke, sušeno voće ili sušeno bobičasto voće. Za hrskavu granolu sastojci se pomiješaju s uljem i rafinisanim šećerom – alternativno s medom ili drugim zaslađivačem – i peku. Zato je granola često kaloričnija od klasičnih muslija.
  • Garancija hrskavosti: kako biste osigurali da granola bude hrskava nekoliko sedmica, ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi, punite je u velike, hermetički zatvorene tegle za i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.