Granola iz kućne radinosti: tri hrskave i ukusne varijante
Musli, ali hrskavi: pod granolom podrazumijevamo pečene žitne pahuljice oplemenjene dodatnim sastojcima. Zvuči ukusno, zar ne? Ako želite sami napraviti granolu, onda su ova tri recepta idealna za vas! Tri varijante granole odlično se slažu s jogurtom i svježim voćem. Alternativno pečeni misli možete jesti kao posip na smoothie-zdjelama, kašama, zobenim pahuljicama ili ih jednostavno možete užinovati same u pauzama.
Sadržaj
- Sami napravite granolu: 3 načina pripreme
- Granola s bademima i kokosom: sastojci za 6 – 8 porcija (oko 450 g)
- Priprema granole s bademom i kokosom
- Granola s cimetom i orašastim plodovima: sastojci za 6 – 8 porcija (oko 450 g)
- Priprema granole s orašastim plodovima i cimetom
- Sami napravite granolu: različiti savjeti da bi bila i hrskava
Sami napravite granolu: 3 načina pripreme
Granola s bademima i kokosom: sastojci za 6 – 8 porcija (oko 450 g)
- 120 g badema
- 60 g indijskih oraščića
- 50 g kokosovog čipsa (npr. dm-Bio)
- 50 g sjemenki suncokreta
- 40 g sjemenki tikve
- 2 kašike sjemenki susama
- 150 ml javorovog sirupa
- 2 kašike meda
- 2 kašike kokosovog ulja
- 1 kašičica kakaa u prahu
- 1 kašičica cimeta u prahu
- 1 prstohvat soli
- 4 suhe marelice
- 2 kašike drobljenih zrna kakaa.
Priprema granole s bademom i kokosom
Zagrijte rernu na 150°C (gornji i donji grijač). Lim obložite papirom za pečenje. Grubo nasjeckajte bademe i indijske oraščiće te ih stavite u zdjelu. Dodajtekokosov čips, sjemenke suncokreta,
sjemenke tikve i susam te sve dobro promiješajte.
U posudi pomiješajte javorov sirup, med, kokosovo ulje, kakao prah, cimet i so.
Smjesu pomiješajte sa suhim sastojcima i stavite u lim za pečenje. Stavite lim u rerun na srednju rešetku i pecite müsli oko 7 minuta. U međuvremenu narežite suhe marelice na sitne kocke. Dodajte na lim, sve dobro promiješajte i pecite još 7-8 minuta dok ne porumeni. Kad se ohladi, dodajte kakao u zrnima.
Ostalo vam je još drobljenih kakao zrnaca? Isprobajte ovaj ukusni recept za energetske bombe!
Granola s cimetom i orašastim plodovima: sastojci za 6 – 8 porcija (oko 450 g)
- 20 g zobenih pahuljica
- 80 g grubo nasjeckanih indijskih oraščića (npr. dmBio)
- 70 g miješanih sjemenki (npr. dmBio mješavina orašastih plodova)
- 2 kašike susama
- 3 kašike smeđeg šećera
- 2 prstohvata morske soli
- 120 ml tamnog javorovog sirupa
- 2 kašike šumskog meda
- 2 kašike hladno prešanog repičinog ulja
- 1/2 kašičice cimeta u prahu.
Priprema granole s orašastim plodovima i cimetom
Zagrijte rernu na 180°C (gornji i donji grijač). Lim obložite papirom za pečenje. Rižu sameljite u mlinu za začine (ili mlinu za kafu) tako da se fini komadići riže još mogu prepoznati. Pomiješajte rižu sa zobenim pahuljicama, indijskim oraščićima, mješavinom orašastih plodova, susamom, šećerom i soli u zdjeli. U posebnoj posudi pomiješati javorov sirup, šumski med, ulje i cimet. Dodajte suhim sastojcima, sve dobro promiješajte, rasporedite po limu za pečenje i pecite na srednjoj rešetki u rerni oko 15 minuta.
Priprema granole s kurkumom
Zagrijte rernu na 180°C (gornji i donji grijač). Lim obložite papirom za pečenje. Zobene pahuljice, bademe u listićima, ekspandiranu rižu i pahuljice od kvinoje pomiješajte sa šećerom
i soli u zdjeli. Pomiješajte kokosovo ulje, rižin sirup, javorov sirup i kurkumu u prahu u zasebnoj zdjeli i dodajte prvoj smjesi. Sve dobro izmiješajte, rasporedite po limu i pecite na srednjoj
rešetki u rerni oko 15 minuta. Za to vrijeme nasjeckajte sušeni physalis i umiješajte ga u gotovu granolu.
Sami napravite granolu: različiti savjeti da bi bila i hrskava
- Razlika između muslija i granole: musli je mješavina žitarica – posebno zobi, pšenice ili spelte, dopunjena sastojcima kao što su orašasti plodovi, sjemenke, sušeno voće ili sušeno bobičasto voće. Za hrskavu granolu sastojci se pomiješaju s uljem i rafinisanim šećerom – alternativno s medom ili drugim zaslađivačem – i peku. Zato je granola često kaloričnija od klasičnih muslija.
- Garancija hrskavosti: kako biste osigurali da granola bude hrskava nekoliko sedmica, ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi, punite je u velike, hermetički zatvorene tegle za i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.