Ideje za uskršnji brunch: tri ukusna recepta za šareni svečani sto
Jedna od najboljih stvari u vezi s praznicima jeste duže spavanje, nakon čega ide dugi ručak. Želite li ideje za uskršnji doručak? Uz shakshuku, pečeni hljeb sa šunkom i sirom i vruća peciva, svi će se, okrijepljeni, dati u veliku potragu za uskršnjim jajima.
Sadržaj
- Ideje za uskršnji brunch: ove tri naći će se na našem uskršnjom stolu
- Sastojci za 4 porcije: zelena shakshuka s jajima
- Priprema zelene shakshuke s jajima
- Sastojci za 4 osobe: hljeb sa šunkom i sirom
- Priprema hljeba sa šunkom i sirom
- Sastojci za 8 komada hljepčića s grožđicama
- Priprema hljepčića s grožđicama
Ideje za uskršnji brunch: ove tri naći će se na našem uskršnjom stolu
Brunch spaja najbolje aspekte doručka i ručka - ponekad može potrajati duže. Ukusna zelena shakshuka sa zelenim šparogama i blitvom, hrskava šunka i hljeb sa sirom, a kao slatki završetak, vruće lepine poslužuju se na našem stolu.
Sastojci za 4 porcije: zelena shakshuka s jajima
- 2 češnja bijelog luka
- 350 g lista blitve
- 500 g šparoga, zelenih
- 1 šaka kopra
- 2 kašike putera
- so
- biber, mljeveni
- 1-2 kašike soka od limuna
- 125 g grčkog jogurta
- 1 kašičica kukuruznog skroba
- 150 g fete
- 4 jaja
- sumac (azijski začin od plodova začina sumac), prema želji
Priprema zelene shakshuke s jajima
1. Izrežite povrće, nasjeckajte kopar
Prasu očistite, operite i narežite na ploške. Bijeli luk ogulite i sitno nasjeckajte. Blitvu očistite i operite, otresite i nasjeckajte. Donju trećinu šparoga ogulite i odrežite krajeve. Peteljke operite i sitno narežite. Isperite kopar, protresite i otkinite vrhove i ostavite malo sa strane za ukrašavanje. Preostali kopar nasjeckajte.
2. Povrće popržiti i začiniti
U velikoj tavi zagrijte puter i na njemu pirjajte prasu oko 5 minuta. Dodajte bijeli luk, blitvu i šparoge te kuhajte uz povremeno miješanje 5-7 minuta. Začinite solju, biberom i limunovim sokom.
3. Pripremite jogurt, u smjesu od povrća dodajte jaja
Jogurt pomiješajte sa skrobom i nasjeckanim koprom te fetu sitno izmrvite. Smjesu umiješajte u povrće i kašikom napravite udubljenje. Razbijte jaja, ubacite ih u udubljenja i sve poklopljeno kuhajte dok se bjelanjci ne stisnu.
4. Rasporedite i poslužite shakshuku
Poslužite shakshuku u zdjelicama ili dubokim tanjirima. Ukrasite koprom, po želji pospite umakom i poslužite. Odlično se slaže uz pečenu lepinu.
Shakshuka je specijalitet sjevernoafričke i levantinske kuhinje. U ovoj proljetnoj varijanti svježa blitva oplemenjena je zelenim šparogama i grčkim jogurtom.
Tako pikantan i jednostavan u isto vrijeme: Ovaj vučeni hljeb napravljen je od mješavine šunke, sira i vrhnja.
Sastojci za 4 osobe: hljeb sa šunkom i sirom
- 275 g lisnatog tijesta
- 100 g kiselog vrhnja
- so
- biber, mljeveni
- 150 g kuhane šunke
- 150 g naribanog sira, može ementaler, gauda
- 1 žumanjak
- 2 kašike sjemenki susama, po mogućnosti dmBio
- ·bosiljak
Priprema hljeba sa šunkom i sirom
1. Pripremite punjenje, punite lisnato tijesto i izrežite ga
Zagrijte rernu na 220°C uz uključenje i gornjeg i donjeg grijača. Lisnato tijesto s papirom razmotati na limu. Nakon toga polovinu premažite kiselim vrhnjem, posolite i pobiberite. Šunku narežite na komade i obložite njima gornji rub. Odozgo pospite naribani sir i praznom polovinom preklopite preko punjenja. Tijesto izrežite u obliku mreže.
2. Ispecite hljeb i poslužite
Umutite žumanjak s 2 kašike vode, premažite tijesto i pospite susamom. Pecite hljeb u rerni dok ne porumeni oko 20 minuta. Nakon toga ga izvadite, pustite da se kratko ohladi i poslužite ukrašenim bosiljkom.
Sastojci za 8 komada hljepčića s grožđicama
- 125 ml mlijeka
- 1 kašika meda
- 1 kašika dmBio lanenog ulja
- 30 g putera u komadićima
- 125 ml soka od kruške; mlakog
- 4 g sušenih klica
- 1 žumanjak
- 1/2 kašičice narandžine korice (iz organskog uzgoja)
- 50 g grožđica
- 400 g dmBio pšeničnog brašna tip 550 (i za posipanje)
- 1/2 kašičice cimeta u prahu
- 3/4 kašičice soli
- 35 g brašna
- 1 kašika šećera u prahu
Priprema hljepčića s grožđicama
1. Pripremite dizano tijesto i ostavite da odstoji
Zakuhajte mlijeko u loncu pa sklonite, dodajte med, laneno ulje i puter i sve dobro promiješajte. U veću zdjelu ulijte sok od kruške i u njemu otopite suhi kvasac. Umiješajte žumanjak i narandžinu koricu, a onda i grožđice. Preko toga prosijte brašno, dodajte cimet u prahu, so i mlijeko s medom pa sve izradite u glatko, elastično tijesto. Pokrijte i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 30 minuta.
2. Tijesto razradite i ponovo ostavite da odstoji
Tijesto kratko premijesite na lagano pobrašnjenoj radnoj površini, vratite ga u zdjelu i ostavite da se poklopljeno diže još 30 minuta dok otprilike ne udvostruči volumen. Osam velikih kalupa za muffine obložite papirom za pečenje. Tijesto podijelite na 8 dijelova, oblikujte loptice, stavite u kalupe i pokrijte te ostavite da se diže oko 30 minuta. Zagrijte rernu na 200°C uz uključen gornji i donji grijač.
3. Pripremite punjenje i ispecite hljepčiće
Za kraj pomiješajte brašno sa kašičicom šećera u prahu i postepeno umiješajte u 3-4 kašike hladne vode dok smjesa ne postane glatka. Ulijte smjesu u kesicu za tijesto s nastavkom za izlijevanje i na hljepčiće zarežite šare. Hljepčiće pecite u rerni 20-25 minuta dok ne porumene. Izvadite i ostavite da se kratko ohlade.
4. Pripremite glazuru i poslužite
U malom loncu lagano zagrijte ostatak šećera u prahu s 1 do 2 kašike vode i promiješajte. Kistom premažite glazuru po hljepčićima i ostavite da se glazura osuši. Vruća peciva izvadite iz kalupa i poslužite na tacni, po želji ukrašenim uskršnjim jajima.
Posebno pahuljasti i lagani: ovi mali, pikantni hljepčići tradicionalno se jedu u Engleskoj i Australiji na Veliki petak i oko Uskrsa.