Kuhanje umjesto plijevljenja – najbolji recept sa sedmolistom
Kad se pojave zeleni tepisi sedmolista, to znači da je proljeće stiglo. I dok baštovani često očajavaju zbog ove neuništive biljke, kod kuhara je popularna kao povrtna i začinska biljka.
3 razloga zašto bismo trebali jesti sedmolist umjesto da ga bacamo
Kao što je to slučaj s mentom i koprivom, sedmolist je teško ukloniti iz bašte. Ali, dobro je što je tako, jer kao hrana nudi mnogo ukusnih opcija koje daju vitalnost i ne dopušta da se proljetni umor uopće pojavi.1. Svestrani pomoćnik
Kao antibakterijska, protuupalna, diuretička i jačajuća zeljasta biljka, sedmolist – poput puzave dobričice– pomaže kod prehlade, infekcija mokraćnog mjehura, umora, gihta i mnogih drugih tegoba koje nas često muče u proljeće.2. Biljka koja donosi užitak
Sedmolist ne samo da ima puno za ponuditi kao ljekovita biljka, nego mnogo toga i kao zeleni sastojak u ukusnim jelima. Recepti sa sedmolistom osiguravaju raznolikost na jelovniku: od supe ili variva preko jakog pesta do osvježavajuće limunade. Dva od ovih jela možete pronaći kao recepte u nastavku.3. Biljka bogata hranjivim tvarima
Listovi sedmolista sadrže 15 puta više vitamina C od zelene salate i četiri puta više od limuna! Samo to je dobar razlog da ukusnu biljku ne stavite u kantu za organski otpad nego u tavu. Osim toga, sedmolist je također bogat vitaminom A, željezom, magnezijem i kalcijem. Za kelj se kaže da je jedan od usjeva najbogatijih mineralima - ali sedmolist ga daleko nadmašuje. Naziv regionalna superhrana je stoga više nego opravdan.Vitamin C limunada s sedmolistom
Osvježavajući i ujedno zdrav napitak u toplim proljetnim danimaPotrebno Vam je:
- 2 šake sedmolista
- 1 litar soka od jabuke
- 500 ml gazirane vode
- Sok od limuna
Ovako se priprema:
1. U veliki bokal dodajte sok od jabuke i bilje.
2. Ostavite da odstoji 3 do 6 sati.
3. Uklonite bilje, dodajte gaziranu vodu i sok od limuna.
4. Dobro promiješajte, servirajte i uživajte.
Jednostavno ukusan pesto od sedmolista
Pogotovo u proljeće ne mora uvijek biti Pesto Genovese
Potrebno Vam je:
- 3 šake sedmolista
- 1 mala glavica luka
- 3 supene kašike susama
- ½ mala kašika soli
- 1 supena kašika biljnog ulja (za pečenje)
- 40 ml maslinovog ulja
Ovako se priprema:
1. Usitnite listove sedmolista u blenderu i stavite u zdjelu.
2. Narežite luk na male kockice.
3. U tavi propžite susam bez masnoće. Čim porumeni, dodajte ga sedmolistu.
4. U tavu stavite kašiku ulja i kratko prodinstajte luk.
5. Sedmolistu u zdjeli dodajte so, maslinovo ulje i luk.
6. Sve dobro izmiješajte kašikom ili napravite pire ručnim blenderom.
Savjet
Za ove pripreme koristite samo mlade, mekane listove, jer su stariji ponekad vlaknasti, posebno nakon cvjetanja. Redovnim branjem uvijek niču mladi listovi.