Ljetni recept: salata s lubenicom i feta sirom
Brzo pripremljeno i tako osvježavajuće: ljeto ne samo da konačno može doći sa salatom s lubenicom i feta sirom, nego takvo rado može i nešto duže ostati! Ta svježa slatkoća lubenice nadopunjava savršeno slani okus feta sira. Ovaj će dvojac, uz dodatak brzo pripremljenog dresinga i malo hrskavih sibirskih pinjola za kraj, biti nenadmašna ljetna salata!
Sastojci za 4 osobe
- cca 1 kg lubenice
- 250 g feta sira
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika octa (s biljem)
- 1 limeta
- 2 kašike meda
- 2 komada mladog luka ili jedan crveni luk
- 1-2 kašike dmBio sibirskih pinjola
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema salate s lubenicom i feta sirom
Sibirske pinjole bez dodatka ulja kratko prepržite u tavi dok ne poprime zlatnožutu boju te ih ostavite sa strane u jednoj zdjelici.Lubenicu narežite na kocke, luk na tanke kolute i sve dodajte u zdjelu za salatu.
Iscijedite limetu i sok pomiješajte s medom, maslinovim uljem, octom, soli i paprom te polijte po lubenici i luku i ostavite da odstoji otprilike 15 minuta. Feta sir narežite također na kocke i dodajte u zdjelu s ostalim sastojcima.
Narežite svježe listiće mente te ih zajedno sa sibirskim pinjolima i prstohvat papra pospite po salati.
Savjet:
Ova čista ljetna salata još će svježija postati ako joj se doda krastavac kao hrskavi dodatak cijeloj kompoziciji!
Stoga se bacite u potragu za slatkom i sočnom lubenicom i sami ćete vidjeti kako će se zdjela sa salatom isprazniti prije, nego što ćete uspjeti posložiti meso i ostalu hranu po roštilju! I kad smo već kod roštiljanja - u ovom će članku veganci i svi oni, koji bi rado nekada preskočili kotlet, pronaći korisne savjete!