Mafini bez jaja: ovi mafini od čokolade i putera od kikirikija prikladni su za vegane i jednostavno preukusni
Mafini bez jaja – zagarantovano je da su isključivo na biljnoj bazi i vrlo ukusni. Čokoladni mafini s puterom od kikirikija ne samo da imaju izvrstan okus zahvaljujući kakaovom prahu i kremastom puteru od kikirikija, nego i izgledaju privlačno, a pripremaju se jako brzo.
Recept za mafine bez jaja: sočno i jako ukusno
Pečenje bez jaja nije problem. U ovom receptu banana i puter od kikirikija koriste se kao zamjena za jaja, ali su za to prikladni i umak od jabuka ili badema.
Sastojci za 16 mafina od čokolade i putera od kikirikija
- 3 kašike kakaa u prahu
- 300 g brašna
- 225 g smeđeg šećera
- 3 banane (za pripremu pirea)
- 60 g putera od kikirikija (i za posluživanje)
- 2 kašike suncokretovog ulja
- kašika jabučnog octa
- kašičica ekstrakta vanilije
- kašičica sode bikarbone
- kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
Priprema
1. Zagrijte rernu, pripremite tijestoZagrijte rernu na 190°C s uključenim gornjim i donjim grijačem. Pomiješajte kakao prah s 2 kašike kipuće vode i ostavite sa strane. Ulijte preostale sastojke u zdjelu i mikserom miješajte dok tijesto ne postane glatko.
2. Tijesto sjedinite i napravite mramorni uzorak
Polovinu tijesta dodajte u posebnu zdjelu i umiješajte pripremljeni kakao. Tijesto bez kakaa podijelite u 16 kalupa za mini mafine, a nakon toga kalupe dopunite tijestom s kakaom. Nožem lagano miješajte dok ne dobijete mramorni efekat.
3. Ispecite i ukrasite mafine
Mafine pecite 15 minuta. Ostavite da se ohlade u kalupu 5 minuta, a onda ih izvadite, stavite na rešetku i ostavite da se dodatno ohlade na sobnoj temperaturi. Poslužite mafine s puterom od kikirikija.
Dodatni savjet: na dm online shopu ili u dm prodavnici pronađite neke od sastojaka za pripremu ovih ukusnih mafina!
dmBio puter od kikirikija sadrži 88% fino prženog i mljevenog kikirikija s prstohvatom morske soli za omekšavanje okusa.
Zahvaljujući kremastoj konzistenciji lako se maže na hljeb ili dodaje jelima.
Zahvaljujući kremastoj konzistenciji lako se maže na hljeb ili dodaje jelima.
dmBio kakao u prahu dobija se od pažljivo odabranih žitarica koje zadovoljavaju stroge kriterije kvalitete. Zbog pune arome i tamne boje, idealan je dodatak napicima, kolačima i dezertima.
dmBio jabučni ocat prirodno je zamućeno i nefiltrirano sirće čime se čuvaju prirodne hranjive tvari iz jabuka. Ovaj ocat veganski je proizvod.
dmBio suncokretovo ulje zahvaljujući voćno-orašastom okusu, može se koristiti za lagano kuhanje i kuhanje na pari. Bogat je vitaminom E, a pogodan je i za prženje.