Orah: šest zanimljivih činjenica o ovoj supernamirnici
Jesen je vrijeme za orašaste plodove! Vrijeme branja oraha počinje sredinom septembra, a završava s krajem oktobra. Onaj ko ima stablo oraha u blizini svog doma, pravi je sretnik! Važno je znati da su orasi zreli onda kada padnu sa stabla. Ova domaća supernamirnica jako je ukusna i može se iskoristiti na razne načine.
Orah: šest zanimljivih činjenica o ovoj supernamirnici
1. Čini nas pametnijim
Oraštasti plodovi važni su za produktivnost našeg mozga. Ali orah ima i posebnu moć – on pomaže u kritičkom razmišljanju i rasuđivanju. Prije sljedeće izazovne rasprave slobodno pojedite nekoliko oraha.2. Dobar je za figuru
Iako sadrži dosta masnoće, ali doista nas može učiniti vitkima umjesto debljima. Kako je to moguće? Orasi će nas odlično zasititi te svojim savršenim hranjivim profilom (puno proteina, visok udio vlakana, malo ugljikohidrata) zakočiti navalu veliku gladi. Po danu se preporučuje šaka orašastih plodova (cca 25 grama) koji nisu posoljeni ni prženi a posebno ukusni će biti domaći. Uvrstite ovu supernamirnicu u svoje zdrave navike.3. Ukusno diljem svijeta
Bilo u obliku zrnastog hljeba s orašastim plodovima ili u savijači s orasima – ova domaća supernamirnica pravi je multitalent u kuhinji i to ne samo kod nas. U Libanonu postoji pikantna krema od paprike naziva mouhammara koja se tek dodatkom oraha pretvara u ukusni, zrnati namaz. Ovo koštunjavo voće popularno je i kao pesto ili tart. U Sloveniji se orasi koriste za slojevitu savijaču naziva „prekmurska gibanica“.4. Održava nas zdravim
Osobe s visokim krvnim tlakom profitiraju od svakodnevnog grickanja oraha jer upravo oni mogu utjecati na smanjenje krvnog tlaka.5. Ima povijest
Već u doba antike se stablo oraha smatralo simbolom plodnosti. I njemački pojam „Polterabend“ (slavljenička večer uoči vjenčanja) potječe od oraha: navodno se mladenkama tu večer bacalo košaru s orasima kroz spavaću sobu (njem. glagol „poltern“) – za blagoslov djecom.6. Dobro je znati
Grebanje u grlu? Svrbež u nepcu? Ako osjetite takvo nešto prilikom konzumacije orašastih plodova,trebali biste biti oprezni. Također, osobe koje imaju reakcije na pelud breze, trebale bi da budu oprezne kod konzumacije oraha.