Ovaj recept za tijesto s brašnom zasladit će vam vrijeme praznika
Naš recept za tijesto za vafle idealan je za praznike i donosi prazničnu radost na vaš tanjir! Sa samo nekoliko sastojaka možete kreirati meke, zlatne vafle koji će biti hit na svakom prazničnom okupljanju. Recept za vafle je jednostavan, a sami vlafi savršeno prijaju uz kafu.
Recept za tijesto za vafle: s pečenim kriškama narandže i šlagom
Sastojci za 6 – 8 komada
- 2 jajeta
- 125 g mekog maslaca
- 100 g šećera
- 2 kašike vanilin-šećera
- kašičica limuna iz organskog uzgoja
- 200 g pšeničnog brašna, tip 550
- kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 200 ml mlaćenice
- biljno ulje za pekač za vafle
- 4 narandže iz organskog uzgoja
- 40 g sušenih brusnica
- 100 g vrhnja za šlag
- maslac za prženje
Priprema vafla s pečenim kriškama narandže i šlagom
1. Pripremite tijesto, ostavite tijesto da odstoji
Odvojite jaja. Maslac umutite sa šećerom, vanilin šećerom, limunovom koricom i žumanjcem dok smjesa ne postane kremasta. Potom pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so pa umiješajte u smjesu, kašiku po kašiku, naizmjenično s mlaćenicom. Bjelance istucite u čvrst snijeg i pažljivo umiješajte. Ostavite tijesto da odstoji oko 10 minuta.
2. Zagrijte pekač za vafle pa ih ispecite
Pekač za vafle pustite da se zagrije i nauljite ga. Zatim pecite tijesto u serijama 3 - 4 minute dok ne dobijete otprilike osam zlatnožutih vafla te ih, prema želji, na kratko stavite u rernu na 60 °C.
3. Pripremite preljev
Dok se vafli peku, operite narandžu i sitno naribajte koricu. Ostale narandže sitno narežite. Brusnice narežite na manje komade i istucite čvrsti šlag.
4. Karamelizujte narandže i posložite oblatne
Otopite maslac u tavi i lagano zažutite i karamelizujte kriške narandže. Zatim gotove vafle poslužite s narandžama, šlagom i brusnicama te pospite narandžinom koricom. Prema želji, vafle možete oplemeniti javorovim sirupom ili maslacem od cimeta.
Uz njih prija: za savršen praznični ugođaj i stvaranje lijepog kontrasta toplim vaflima, savršeno se slaže klasični sladoled od vanilije. Ovisno o vašim željama, mogu se poslužiti i veganski okusi sladoleda koji će zasigurno oduševiti sve uz naš recept u članku „Napravite sami svoj sladoled“. Ovo je savršeno rješenje za sve koji žele uživati u zdravom, kremastom i veganskom sladoledu, ali ne žele imati još jedan uređaj u kuhinji. Ako želite još više eksperimentisati ili uz vafle poslužiti još toga, možete isprobati naše recepte za slasne zalogaje smrnutog jogurta ili Nicecream.
Tri savjeta za odlične vafle:
1. Pravo brašno za tijesto za vafle
Pravo brašno ključno je za savršene vafle. Pšenično brašno tip 550 idealno je za pečenje i izradu tijesta.
2. Sastojci trebaju biti na sobnoj temperaturi
Kako bi vafli uspjeli, važno je da sastojci poput maslaca, jaja i mlaćenice budu sobne temperature. Tako ih je lakše obraditi u glatko tijesto.
3. Pripremite tijesto za vafle unaprijed
Jeste li pozvali goste na kafu i pitate se je li moguće tijesto za vafle pripremiti ranije? Da bi vaši vafli i dalje bili posebno uspješni, tijesto možete pripremiti dva do tri sata unaprijed.