Active Beauty
Ovaj recept za tijesto s brašnom zasladit će vam vrijeme praznika
Tekst: , Rezept: Stockfood
vrijeme čitanja: min
Recept s brašnom

Ovaj recept za tijesto s brašnom zasladit će vam vrijeme praznika

Naš recept za tijesto za vafle idealan je za praznike i donosi prazničnu radost na vaš tanjir! Sa samo nekoliko sastojaka možete kreirati meke, zlatne vafle koji će biti hit na svakom prazničnom okupljanju. Recept za vafle je jednostavan, a sami vlafi savršeno prijaju uz kafu.

Recept za tijesto za vafle: s pečenim kriškama narandže i šlagom

Sastojci za 6 – 8 komada

  • 2 jajeta
  • 125 g mekog maslaca
  • 100 g šećera
  • 2 kašike vanilin-šećera
  • kašičica limuna iz organskog uzgoja
  • 200 g pšeničnog brašna, tip 550
  • kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 200 ml mlaćenice
  • biljno ulje za pekač za vafle
  • 4 narandže iz organskog uzgoja
  • 40 g sušenih brusnica
  • 100 g vrhnja za šlag
  • maslac za prženje

Priprema vafla s pečenim kriškama narandže i šlagom


1. Pripremite tijesto, ostavite tijesto da odstoji
Odvojite jaja. Maslac umutite sa šećerom, vanilin šećerom, limunovom koricom i žumanjcem dok smjesa ne postane kremasta. Potom pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so pa umiješajte u smjesu, kašiku po kašiku, naizmjenično s mlaćenicom. Bjelance istucite u čvrst snijeg i pažljivo umiješajte. Ostavite tijesto da odstoji oko 10 minuta.

2. Zagrijte pekač za vafle pa ih ispecite
Pekač za vafle pustite da se zagrije i nauljite ga. Zatim pecite tijesto u serijama 3 - 4 minute dok ne dobijete otprilike osam zlatnožutih vafla te ih, prema želji, na kratko stavite u rernu na 60 °C.

3. Pripremite preljev
Dok se vafli peku, operite narandžu i sitno naribajte koricu. Ostale narandže sitno narežite. Brusnice narežite na manje komade i istucite čvrsti šlag.

4. Karamelizujte narandže i posložite oblatne

Otopite maslac u tavi i lagano zažutite i karamelizujte kriške narandže. Zatim gotove vafle poslužite s narandžama, šlagom i brusnicama te pospite narandžinom koricom. Prema želji, vafle možete oplemeniti javorovim sirupom ili maslacem od cimeta.

Uz njih prija: za savršen praznični ugođaj i stvaranje lijepog kontrasta toplim vaflima, savršeno se slaže klasični sladoled od vanilije. Ovisno o vašim željama, mogu se poslužiti i veganski okusi sladoleda koji će zasigurno oduševiti sve uz naš recept u članku „Napravite sami svoj sladoled“. Ovo je savršeno rješenje za sve koji žele uživati u zdravom, kremastom i veganskom sladoledu, ali ne žele imati još jedan uređaj u kuhinji. Ako želite još više eksperimentisati ili uz vafle poslužiti još toga, možete isprobati naše recepte za slasne zalogaje smrnutog jogurta ili Nicecream.

Tri savjeta za odlične vafle:


1. Pravo brašno za tijesto za vafle
Pravo brašno ključno je za savršene vafle. Pšenično brašno tip 550 idealno je za pečenje i izradu tijesta.

2. Sastojci trebaju biti na sobnoj temperaturi
Kako bi vafli uspjeli, važno je da sastojci poput maslaca, jaja i mlaćenice budu sobne temperature. Tako ih je lakše obraditi u glatko tijesto.

3. Pripremite tijesto za vafle unaprijed

Jeste li pozvali goste na kafu i pitate se je li moguće tijesto za vafle pripremiti ranije? Da bi vaši vafli i dalje bili posebno uspješni, tijesto možete pripremiti dva do tri sata unaprijed.

x
Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Pokušajte s drugim pojmovima za pretragu.