Pita od bundeve: sočno-slatki recept za najbolji kolač od bundeve
Jede li vam se bundeva, a za promjenu biste probali nešto drugo, a ne juhu? Naš recept za pitu od bundeve ovo jesensko povrće pretvara u zvijezdu…
Recept za pitu od bundeve: ukusni jesenski kolač
Sastojci za 1 kalup za pitu (oko 22 cm ⌀)
- 175 g brašna
- 75 g putera (za kalup)
- 4 jajeta
- prstohvat soli
- 50 g šećera
- sušene mahunarke
- 600 g mesa muškatne bundeve
- 150 g smeđeg šećera
- 1 supena kašika kukuruznog škroba
- 300 g šlaga
- 1/2 čajne kašike muškata
- 1 čajna kašika cimeta (na primjer, dmBio)
- 1 čajna kašika đumbira u prahu
- 1/2 čajne kašike začina za medenjake
Priprema pite od bundeve
1. Priprema tijesta
Umijesiti brašno, puter, jaje, so, 50 g šećera i prema potrebi dodati hladnu vodu. Oblikovati u kuglu i omotati u foliju (održiva alternativa: maramice od pčelinjeg voska) te tako hladiti oko 30 minuta.
2. Pirjati bundevu u prethodno zagrijanoj rerni
Narezati bundevu na kockice i dodati u lonac sa 100 ml vode. Poklopljeno pirjati oko 15 minuta dok ne omekša. Dobro ocijediti, napraviti pire i pustiti da se ohladi. Rernu prethodno zagrijati na 180 °C, uz uključene gornje i donje grijače. Puterom namastiti kalup za pite (promjer oko 22 cm ⌀).
3. Ispeći tijesto
Razvaljati tijesto i obložiti njime kalup. Pritisnuti po dnu i uz rubove. Obložiti papirom za pečenje i sušenim mahunarkama pa peći oko 10 minuta na srednjoj rešetki. Odstraniti zrnje i papir pa pustiti da se tijesto blago rashladi.
4. Pripremiti pire od bundeve i ispeći
Pomiješati pire od bundeve sa smeđim šećerom, škrobom, 150 g vrhnja za šlag, 3 jajeta, muškatnim oraščićem, cimetom i đumbirom dok ne dobijete glatku smjesu. Izliti je na prhko tijesto i peći u rerni na srednjoj rešetki dok ne porumeni, oko 40 minuta. Ostaviti da se ohladi.
5. Preporuka za posluživanje
Prije posluživanja izraditi 150 g šlaga. Dodati u slastičarsku vrećicu i ukrasiti pitu. Poslužiti posuto začinima za medenjake.
Povrće u kolačima? Ukusno!
Mada dodavanje povrća u kolače zvuči neuobičajeno, to i ne mora biti tako, posebno ako se, strogo gledano, i ne radi o povrću. Bundeve se svrstavaju u red voća i mješavina su između povrća i voća. Muškatna bundeva u našem receptu ima blago začinski okus i podsjeća na muškatni oraščić. U supermarketima ili na pijaci prepoznat ćete je po zelenkasto-bež do mat žutoj boji i rebrastom obliku. Bundeva je prvenstveno prikladna za pripremu chutneya od bundeve, ali i hljeba. Ovdje potražite recept za hljeb od bundeve s cimetom.
A vrijeme je i za pripremu zimnice. Potražite inspiraciju za pripremu fermentiranog povrća.
It’s Pumpkin Spice Season
Barem otkad uživamo u pumpkin spice latteu, uživamo i u pumpkin spiceu koji se našao na policama sa začinima kod naše kuće. Osim za tople napitke, začinska mješavina može se koristiti i za kolače ili slana jela poput supa i curryja. Želite li dublje proniknuti u američku kuhinju i mimo ove mješavine začina? Recept za veganski mac & cheese možete pronaći ovdje.
Iz kućne radinosti: začin pumpkin spice
Sastojci za oko 150 g
- 4 supene kašike cimeta (na primjer, dmBio)
- 2 supene kašike mljevenog pimenta
- 2 supene kašike mljevenog muškatnog oraščića
- 2 supene kašike mljevenog đumbira
- čajna kašika mljevenog klinčića
Priprema začina pumpkin spice
Mljevene začine stavite u zdjelu i dobro promiješajte. Zatim ostavite u hermetički zatvorenu posudu ili u teglu s poklopcem na odvrtanje.
Okus bundeve ne dolazi dovoljno do izražaja?
Onda probajte ovu hranu koja grije dušu. Ovdje ćete pronaći ukusan recept za odreske s gljivom sunčanicom.
Neke bundeve nisu za jelo i služe samo za ukras. Ovdje potražite inspiraciju za Noć vještica.