Recepti s divljim bijelim lukom: klasik u drugačijem pakovanju – pletenica od dizanog tijesta s pestom od divljeg bijelog luka
Divlji bijeli luk (srijemoš ili medvjeđi luk) već neko vrijeme slovi za omiljenu proljetnu biljku. U receptima koje donosimo, od njegovih listova priprema se zeleni pesto kojime se premazuje pletenica od dizanoga tijesta te peče. Odlična ideja za savršen brunch.
Recepti s divljim bijelim lukom: naš najbolji pesto od divljeg bijelog luka
Sastojci za oko 250 ml pesta od divljeg bijelog luka
- 60 g divljeg bijelog luka
- 3 supene kašike prženih sjemenki pinije (bor čije se sjemenke koriste kao začin)
- 50 g naribanog parmezana
- 100 ml maslinovog ulja
- so
- crni, svježe samljeveni biber
Priprema pesta od divljeg bijelog luka
Blanširati divlji bijeli luk u proključaloj vodi pa ga preliti hladnom vodom, pustiti da se ocijedi te dodati u električnu miješalicu uz sjemenke pinije, parmezan i maslinovo ulje. Smjesu ne treba predugo miješati kako bi ostala gušća te ju je potrebno začiniti solju i biberom.
Kremasti, ukusni pesto od divljeg bijelog luka odlično se slaže s dizanim tijestom.
Recepti s divljim bijelim lukom: pletenica od dizanog tijesta
Sastojci za 14–16 pletenica od dizanog tijesta s pestom od divljeg bijelog luka
- 500 g brašna
- 1 kockica kvasca
- 1 čajna kašika šećera
- 250 ml vode
- 30 ml maslinovog ulja
- so
- oko 250 ml pesta od divljeg bijelog luka (recept se nalazi iznad)
Priprema pletenice od dizanog tijesta s pestom od divljeg bijelog luka
Prosijati brašno u zdjelu u kojoj ćete izraditi tijesto te u sredini napraviti rupu. Razmrviti kvasac, dodati šećer i 50 ml vode pa izmiješati. Pustiti 5 minuta da nadođe pa dodati 30 ml maslinova ulja, malo soli i 200 ml vode. Sve sastojke oprezno izmiješati mikserom ili ručnom mješalicom. Podesiti miješanje na visok stepen te izrađivati tijesto oko dvije minute, dok ne postane glatko. Prema potrebi dodavati malo vode ili brašna.
Pustiti tijesto da nadođe, uključiti rernu
Zdjelu s tijestom prekriti vlažnom krpom i pustiti tako tijesto da na toplom mjestu nadolazi oko sat vremena. Rernu zagrijati na 175°C s uključenim gornjim i donjim grijačima.
Tijesto oblikovati u rolice, premazati pestom i pećiRadnu površinu posuti brašnom, a tijesto podijeliti na jednako velike dijelove. Onda ih izvaljati na dužinu od otprilike 20 x 40 cm. Svaku namažite pestom od divljeg bijelog luka i stavite jednu na drugu, pa prepolovite po dužini. Sada oblikujte pletenicu. Pleh obložite papirom za pečenje, na njega položite tijesto i pecite u rerni na srednjoj rešetki oko 45 minuta. Izvadite, pustite da se malo ohladi. Pletenice je najbolje poslužiti dok su mlake.