Recepti za bezglutenske keksiće: uspješno ispecite linzere, mak-keksiće i medenjake
Slasni, rahli linzeri, neodoljivi mak-keksići s bijelom čokoladom ili čarobna kućica od medenjaka: Evo kako napraviti bezglutenske keksiće koji ne sadrže pšenicu i druge izvore glutena. O najboljim savjetima i idejama za recepte bezglutenskih kolačića razgovarali smo s Tanjom Gruber, uspješnom autoricom kuharica i blogericom.
Sadržaj
- Imate li savjete za početnike u pripremi bezglutenskih kolačića?
- Sada sami pripremate svoju mješavinu brašna. Šta morate uzeti u obzir kod pečenja kolača bez glutena?
- Postoji li nešto što se nikako ne može postići uz upotrebu bezglutenskog brašna? Šta trebate izbjegavati?
- Šta je s mljevenim orašastim plodovima, marcipanom, čokoladom itd? Na šta treba obratiti posebnu pažnju kod pripreme bezglutenskih kolačića, a šta ne treba koristiti?
- Mala kuhinjska abeceda za izradu bezglutenskih božićnih kolačića
- Na što morate posebno pripaziti u bezglutenskoj kuhinji?
- Recepti:
- Bezglutenski linzeri
- Za otprilike 40 komada
- Priprema
- Bezglutenski mak-keksići
- Za otprilike 80 komada
- Priprema
- Bezglutenska kućica od medenjaka
- Za veliku kuću
- Priprema
Tanja Gruber kuha i peče jela bez glutena više od 20 godina. Međutim, nakon što joj je dijagnosticirana celijakija, prošla je dug put dok nije uspjela pripremiti sve svoje omiljene recepte iz djetinjstva, a da pritom nije koristila pšenicu, raž ili ječam. Sada postoji nekoliko stotina ideja za recepte bez glutena, od slatkih do slanih, u njenoj online kuharici. Preporučila nam je svoje omiljene recepte iz svoje kuharice “Moji bezglutenski božićni kolačići”.
U njoj uspješna autorica govori o svojim počecima u bezglutenskom pečenju kolača: “Moj prvi božićni tanjir s kolačićima bez glutena bezukusan i kao da nije napravljen s ljubavlju.” Ali s obzirom da je bila strastvena kuharica kolača iz hobija, nije htjela tako brzo odustati.
“S vremenom su početnički kolačići s mrvicama postali nevjerovatnog okusa i u pravom smislu te riječi, održive delicije.” Razgovarali smo s njom o najboljim savjetima i trikovima za pripremu kolačića za nadolazeće praznike bez glutena.
Imate li savjete za početnike u pripremi bezglutenskih kolačića?
Korištenje provjerenih recepata i u njima navedenih vrsta bezglutenskog brašna i vezivnih namirnica od presudne su važnosti za postizanje odličnih rezultata pečenja. Ako ste novi u pečenju bez glutena, možete koristiti razne recepte koji prirodno ne sadrže brašno. Mnogi recepti za medenjake i makaronse tradicionalno predviđaju pripremu bez brašna. Kada pravite makaronse, ne zaboravite koristiti napolitanke bez glutena.
Sada sami pripremate svoju mješavinu brašna. Šta morate uzeti u obzir kod pečenja kolača bez glutena?
Kod pečenja kolača bez glutena vrlo je važno da se sastojci dodaju tačno prema receptu, odnosno da se pravilno vagaju ili mjere. Promjena sastojaka uvijek rezultira drugačijim, ne uvijek ukusnim ili stabilnim pečenim proizvodom.
Postoji li nešto što se nikako ne može postići uz upotrebu bezglutenskog brašna? Šta trebate izbjegavati?
Srećom, lisnato tijesto se rijetko nađe u prazničnim kolačima. Čak i nakon godina testiranja, lisnato tijesto u verziji bez glutena ne ponaša se tako dobro.
Šta je s mljevenim orašastim plodovima, marcipanom, čokoladom itd? Na šta treba obratiti posebnu pažnju kod pripreme bezglutenskih kolačića, a šta ne treba koristiti?
Orašasti plodovi sadrže visok udio masti i zato se ne melju u konvencionalnim mlinovima. U ovom slučaju općenito nije moguća kontaminacija glutenom. Gluten se ne smije “sakriti” ni iza jednog sastojka. Kod prerađenih proizvoda kao što su marcipan i čokolada uvijek trebate provjeriti listu sastojaka kako biste provjerili ne sadrže li stvarno gluten.
Mala kuhinjska abeceda za izradu bezglutenskih božićnih kolačića
Na što morate posebno pripaziti u bezglutenskoj kuhinji?
Od prhkog tijesta prave se razni kolači bez glutena. Kako bi kolačići od prhkog tijesta bez glutena bili dobri i zadržali svoj oblik, sastojak za pečenje, ksantan-guma, izuzetno je koristan proizvod. To znači da se tijesto može jednostavno obraditi, a gotovi kolačići bez napora ukrasiti.
Za kolačiće je potrebno izdvojiti vrijeme! Kako bi bezglutenski kolačići od prhkog tijesta razvili puni okus, potrebno ih je čuvati u limenoj posudi dobre četiri sedmice. Za to vrijeme razvije se fina, mrvičasta tekstura i kolačići postanu jako ukusni.
Recepti:
Bezglutenski linzeri
Za otprilike 40 komada
Za tijesto:
- 250 g bezglutenske mješavine svijetlog brašna
- 150 g putera ili 140 g veganskog margarina
- 80 g šećera u prahu
- 30 g mljevenih badema
- 1 pakovanje vanilin šećera
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 1 kašičica ksantan-gume
Za punjenje i dekoraciju:
- 200 g džema od malina ili ribize
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
- Puter, šećer u prahu i vanilin šećer umutite ručnim mikserom dok tijesto ne postane kremasto. U smjesu s puterom dodajte jaje i žumanjak i promiješajte. Pomiješajte brašno, ksantan-gumu i bademe te umiješajte u smjesu.
- Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na 1-2 sata.
- Nakon toga tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini na oko 3 mm i izdubite kružne keksiće. Po sredini polovine keksića izdubite male zvjezdice, srca ili krugove i poredajte ih u lim obložen papirom za pečenje.
- Sve keksiće pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 175 °C 10-12 minuta dok ne porumene. Odmah nakon što se izvade iz rerne, keksići će biti vrlo mekani, zato ih pažljivo, zajedno s papirom za pečenje izvadite na radnu površinu i ostavite da se potpuno ohlade.
- Na svaki keksić bez izdubljenog ornamenta namažite malo pekmeza pa ih preklopite keksićem s izdubljenim ornamentom.
- Gotove keksiće pospite šećerom u prahu i stavite u kutiju za keks.
Bezglutenski mak-keksići
Za otprilike 80 komada
Za tijesto je potrebno:
- 280 g bezglutenske mješavine svijetlog brašna
- 200 g putera ili 180 g veganskog margarina
- 130 g mljevenog maka
- 100g šećera u prahu
- 2 jaja
- 1 pakovanje vanilin šećera
- 1 kašičica ksantan gume
- ½ kašičice limunove korice
- 1 prstohvat soli
Za dekoraciju:
- 200 g bezglutenske kuverture od bijele čokolade
Priprema
- Dodajte sve suhe sastojke u zdjelu za miješanje i promiješajte. Smjesi s brašnom dodajte puter i jaja te sve zamijesite u glatko tijesto.
- Tijesto prepolovite, svaku polovinu oblikujte u valjak obima 2 cm i zamotajte u prozirnu foliju. Tijesto za roščiće stavite u frižider na najmanje 2 sata, a najbolje preko noći.
- Od tijesta izrežite komadiće i oblikujte ih u polumjesece. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje. Tijesto je dovoljno za tri lima.
- Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C 10-12 minuta dok ne posvijetle. Pažljivo izvadite roščiće na papiru za pečenje i ostavite da se potpuno ohlade. Keksići su vrlo mekani odmah nakon pečenja.
- Kuverturu otopite. Uranjajte u nju vrhove keksića i ostavite ih da se osuše. Nakon toga ih posložite u teglu za keks..
Bezglutenska kućica od medenjaka
Za veliku kuću
Za tijesto:
- 330 g bezglutenske mješavine svijetlog brašna
- 150 g tečnog meda
- 100 g + 2 kašike šećera
- 2 žumanjka
- 1 jaje
- 1 ½ kašičica nezaslađenog kakaa u prahu
- 1 ½ kašičica začina za medenjake (pogledajte savjet)
- 1 kašičica ksantan-gume
- 1 kašičica praška za pecivo
Za dekoraciju:
- 2 bjelanjka
- 450-500 g šećera u prahu (napomena: količina zavisi od veličine jajeta. Cilj je napraviti gusto i dimenzionalno stabilno “ljepilo od šećera u prahu”.)
- Bezglutenska dekoracija: čokoladne leće, šećerni posip, štapići od bombona, voćni gumeni medvjedići, pereci, mini kolačići od prhkog tijesta itd.
- Šećer u prahu za posipanje.
Priprema
- Zagrijte med, 100 g šećera i 2 kašike vode neprestano miješajući dok se svi sastojci ne otope. Pustite da se smjesa ohladi oko 10 minuta.Žumanjak, jaje i 2 kašike šećera pjenasto umutiti ručnim mikserom. Nakon toga dodajte smjesu meda.
- Pomiješajte brašno, kakao prah, začin za medenjake, ksantan-gumu i prašak za pecivo te dodajte u smjesu jaja i meda. Zamijesite glatko tijesto, stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu i kratko premijesite rukama.
- Tijesto razvaljajte na izrezanom papiru za pečenje prikladnom za lim dimenzija 30 x 40 cm. Stavite na lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 175°C oko 20 minuta. Ostavite da se ohladi.
- Izrežite ploče: 2 pravougaonika, svaki otprilike 10x15 cm i 2 jednaka trougla visine oko 13 cm i stranica oko 15 cm. Na jednom od trouglova izrežite mala vrata. Od preostalih dijelova izrežite jelke.
- Kućicu od medenjaka sastavite čačkalicama i stavite na tanjir za torte.
- Pripremite glazuru: bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, pospite šećerom u prahu i umutite mikserom dok ne nastane čvrst snijeg. Ulijte glazuru u kesicu za zamrzavanje i odrežite manji vrh kesice.
- Glazuru valovito nanesite duž krova kućice od medenjaka.
- Ukrasite jelke od medenjaka šlagom i glazurom ih pričvrstite uz kuću. Na kraju pospite cijelu kućicu od medenjaka i jelke šećerom u prahu.
A ukoliko vam nedostaje ideja za način izrade i ukrašavanja ovog dezerta, kako bi pored preukusnog imali i predivno dekorisanu kućicu od medenjaka, može vam poslužiti i naš video u nastavku.