Recepti za pužiće od cimeta: tri ukusne inačice klasika od cimeta
Ko ga još ne voli, taj zamamni miris svježe pečenih pužića od cimeta! Uz naša tri recepta za pužiće od cimeta možete birati između klasičnih švedskih, bezglutenskih ili veganskih varijanti. Prozračno tijesto izvorno potiče iz Švedske i u međuvremenu se etablirao u brojnim zemljama kao klasik među pekarskim proizvodima.
Sadržaj
- Recept za pužiće od cimeta prema skandinavskoj recepturi
- Šta je potrebno za pripremu?
- Za tijesto s kvascem:
- Za punjenje:
- Dodatno:
- Postupak
- Recept za pužiće od cimeta: bezglutenska slast
- Šta je potrebno za pripremu?
- Za tijesto s kvascem:
- Za punjenje:
- Dodatno:
- Postupak
- Recept za pužiće od cimeta: veganski trenuci užitka
- Za pripremu su vam potrebne bezglutenske namirnice
- Za tijesto od kvasca
- Za punjenje:
- Dodatno:
- Postupak
Recept za pužiće od cimeta prema skandinavskoj recepturi
Šta je potrebno za pripremu?
Za tijesto s kvascem:
- 250 ml punomasnog mlijeka
- 25 g svježeg kvasca
- 75 g omekšalog kvasca
- 450 g pšeničnog brašna tip 550 (npr. dmBio)
- 50 g smeđeg šećera (npr. dmBio)
- prstohvat soli
Za punjenje:
- 90 g omekšalog maslaca
- 50 g smeđeg šećera (npr. dmBio)
- 4 kašičice cejlonskog cimeta (npr. dmBio)
Dodatno:
- 1 jaje umućeno s malo mlijeka
- granulirani šećer
Postupak
1. Pripremite tijesto s kvascem
Da biste napravili tijesto s kvascem, zagrijte mlijeko u malom loncu na šporetu. Ne smije biti vruće, samo toplo. Zatim uzmite 5-6 kašika mlijeka, ulijte ga u zdjelu i u njega izmrvite svježi kvasac. Miješajte dok se kvasac ne otopi. Maslac narežite na kockice i dodajte u ostatak mlijeka te pustite da se otopi na laganoj vatri.
2. Sastojke pomiješajte, tijesto obradite i razvaljajte
Potom dodajte brašno, šećer, so, mlijeko s kvascem i preostalo mlijeko s maslacem u zdjelu i dobro mijesite nekoliko minuta. Zatim tijesto oblikujte u veliku kuglu, pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite da se diže oko sat vremena. Tijesto izbušite šakom, zatim ga izvadite iz posude i razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravokutnik veličine oko 40 x 60 cm.
3. Pripremite nadjev od cimeta, narežite ga na trakice
Pomiješajte maslac sa šećerom i cimetom te smjesu glatko rasporedite po pravokutniku od tijesta. Jednu polovinu razvučenog tijesta preklopite na pola pa drugu stranu preklopite u ravnini. Zatim rezačem za pizzu izrežite 12 traka tijesta (svaka široka oko 2 cm) paralelno s kraćom stranom. Zatim uvrnite pojedinačno trake, pazeći da ih ne otrgnete. Potom zarolajte trakice tijesta kao pužiće, a kraj podvucite ispod tijesta. Skoro gotove cimet-rolnice stavite na dva pleha obložena papirom za pečenje, pazeći da budu dovoljno razmaknute.
4. Pustite cimet-rolnice da odmore i ispecite ih
Peciva s cimetom moraju odstajati prekrivena kuhinjskom krpom još 30 minuta. Zagrijte rernu na 200 °C (s uključeni gornjim i donjim grijanjem). Na kraju pužiće premažite razmućenim jajetom i pospite sitnim šećerom. Stavite u pećnicu 13-15 minuta i pecite dok ne porumene i to je to!
Recept za pužiće od cimeta: bezglutenska slast
Šta je potrebno za pripremu?
Za tijesto s kvascem:
- 500 g svijetlog bezglutenskog brašna
- 2 kašičice ljuskica psyllium
- prstohvat soli
- 10 g suhog kvasca
- 350 ml mlakog mlijeka
- 100 g skute
- 4 kašike smeđeg šećera (npr. dmBio)
- 100 g otopljenog maslaca
- 1 jaje
Za punjenje:
- 30 g omekšalog maslaca
- 2 kašičice cejlonskog cimeta (npr. dmBio)
- 100 g smeđeg šećera (npr. dmBio)
Dodatno:
- 1 jaje umućeno s malo mlijeka
- granulirani šećer
- omekšali maslac
Postupak
1. Pripremite tijesto s kvascem
Za pripremu tijesta s kvascem u zdjelu se prosiju brašno bez glutena, ljuske psylliuma i so. Napravite udubinu u sredini smjese brašna i dodajte suhi kvasac i šećer. Sada pažljivo prelijte oko 6 kašika mlakog mlijeka i ostavite kvasac da odstoji oko 15 minuta dok ne počne stvarati mjehuriće.
2. Pomiješajte sastojke i nastavite s obradom tijesta
U sljedećem koraku u tijesto se dodaju skuta, šećer, maslac i jaje. Sada sve temeljno mijesite dok ne dobijete glatko, podatno tijesto s kvascem. Potom ostavite tijesto da odstoji 15-tak minuta da se digne.
3. Pripremite nadjev od cimeta i tijesto narežite na trakice
Za pripremu nadjeva od cimeta prvo razvaljajte tijesto na glatkoj, pobrašnjenoj površini u pravokutnik veličine oko 40 x 60 cm i premažite ga omekšalim maslacem. Zatim pospite smjesom cimeta i šećera i narežite na trakice debljine oko 3 cm pa zarolajte da oblici izgledaju poput pužića. Budući da je tijesto manje postojano zbog nedostatka glutena, možete oblikovati posebno lijepe cimet-rolnice.
4. Pustite cimet-rolnice da odmore i ispecite ih
Da bi kvasac potpuno otpustio svoje djelovanje, pužiće je potrebno ostaviti pokrivene na toplom još 20 minuta. Potom premažite smjesom jaja i mlijeka i pospite kristalnim šećerom. Zagrijte rernu na 200 °C (donje/gornje grijanje). Pecite rolnice s cimetom na limu za pečenje 13-16 minuta. Bezglutenska čarolija s cimetom bit će spremna!
Više sastojaka za pečenje možete pronaći na dm online shopu.
Recept za pužiće od cimeta: veganski trenuci užitka
Za pripremu su vam potrebne bezglutenske namirnice
Za tijesto od kvasca
- 1 kockica svježeg kvasca
- 375 ml tople vode
- 1 kašika smeđeg šećera (npr. dmBio)
- 40 g kokosovog ulja ili veganskog maslaca (npr. dmBio)
- 1 kašičica soli
- 600 g pšeničnog brašna tip 550 (npr. dmBio)
Za punjenje:
- 140 g veganskog maslaca
- 100 g smeđeg šećera (npr. dmBio)
- 3-4 kašike cejlonskog cimeta (npr. dmBio)
Dodatno:
- 150 g šećera u prahu
- 2 kašike hladne vode
- 1 limun (sok)
- Bourbon vanilija (npr. dmBio)
Postupak
1. Pripremite tijesto s kvascem
Svježi kvasac izmrvite u zdjelu i pomiješajte s toplom vodom i šećerom. Zatim ostavite smjesu da odstoji 10 minuta. Voda treba biti samo mlaka, ni u kojem slučaju prevruća. Kvasac treba nabubriti i izaći na površinu vode.
Polako zagrijte kokosovo ulje ili veganski maslac da postane tečni i postupno ga zajedno sa solju i 400 g brašna dodajte u preostalo tijesto pa mijesite dok se ne dobije jednolično tijesto. Sada pokrijte tijesto i ostavite da se diže na toplom mjestu sat vremena. Zatim dodajte preostalih 200 g brašna, dobro premijesite i ostavite da se diže još sat vremena.
2. Razvaljajte tijesto, pripremite nadjev
Izvadite maslac iz frižidera da postigne sobnu temperaturu. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravokutnik. Maslac, šećer i cimet dobro izmiješajte u zdjeli i ravnomjerno rasporedite po razvaljanom tijestu.
Zatim tijesto čvrsto zarolajte u dugačku roladu. Narežite roladu na 10-12 jednakih dijelova.
3. Cimet-rolnice ostaviti da odmore, pripremite šećernu glazuru i ispecite ih.
Rolnice s cimetom stavite na lim za pečenje i ostavite da se dižu još 30 minuta. Zagrijte rernu na 180 °C (uključite ventilaciju). Pecite rolnice oko 30-40 minuta. Nakon što se malo ohlade, pomiješajte šećer u prahu, vodu, limunov sok i malo Bourbon vanilije te dobivenom glazurom premažite pužiće. Vaš veganski užitak je spreman!
volite vegansku hranu? Na dm online shopu ćete sasvim sigurno pronaći inspiraciju za brojna ukusna jela.