Veganska supa od brokule: brzo se pravi i jednostavno je ukusna
Brokula, krompir i prstohvat muškatnog oraščića - ova supa od brokule je popularna opcija za ručak, a priprema se za manje od 30 minuta. U našoj verziji šlag je zamijenjen kokosovim mlijekom koje supi daje lakši okus i egzotičan štih. Donosimo nekoliko korisnih savjeta i trikova kako bismo zaokružili užitak.
Veganska supa od brokule: zdrava i ukusna
Sastojci za 4 porcije:
- 1 glavica luka
- 1 češanj bijelog luka
- 500 g brokule
- 400 g krompira
- biljno ulje
- 700 ml supe od povrća
- 450 ml kokosovog mlijeka
- so
- biber
- 1 prstohvat muškatnog oraščića
- ½ kašicice mljevenog kima
Priprema veganske supe od brokule
1. Pripremite povrće
Ogulite i krupno narežite luk i bijeli luk. Operite brokulu i narežite cvjetove i peteljku na male komadiće. Ogulite i narežite krompir na kockice.
2. Povrće dinstajte
Zagrijte malo neutralnog biljnog ulja u velikom loncu, dinstajte luk i bijeli luk dok ne postanu staklasti, potom dodajte brokulu i krompir te dinstajte još 5 minuta uz miješanje. Ulijte povrtnu supu i kokosovo mlijeko i dinstajte oko 20 minuta.
3. Supu pasirajte i začinite po želji
Kad je povrće kuhano, supu pasirajte dok ne postane glatka i kremasta. Začinite solju, biberom, muškatnim oraščićem i kimom.
Dobro se slaže uz: svježi baguette ili hrskavu ciabattu. Ako imate malo više vremena, krutone možete napraviti i sami. Da biste to učinili, jednostavno narežite 3 kriške tost hljeba na kockice bilo koje veličine. U tavi zagrijte 4 kašike maslaca i dodajte kockice tost hljeba. Pržite dok ne porumene uz stalno okretanje. Također ukusno: s malo sojinog jogurta supa postaje još kremastija.
Kako supa od brokule ostaje zelena?
Kako bi supa dobila bogat zeleni ton, dodajte prstohvat sode bikarbone u vodu u kojoj se kuhala brokula.
Objašnjenje s hemijskog aspekta: zeleno povrće, poput brokule (ali i špinata, na primjer) dobiva svoju bogatu zelenu boju od pigmenta hlorofila. U njegovoj molekularnoj jezgri nalazi se i atom magnezija. Ako se povrće kuha u loncu s vodom, pH vrijednost vode pada, istovremeno se oslobađa atom magnezija iz jezgre hlorofila i povrće “gubi” svoju atraktivnu zelenu boju. Taj se učinak može spriječiti dodavanjem sode bikarbone. Soda bikarbona je alkalna i neutralizira kiseline u brokuli. Ali budite pažljivi: previše sode bikarbone može negativno uticati na okus i konzistenciju i učiniti supu sapunastom.
Koliko dugo traje supa od brokule?
Supa se može čuvati u zatvorenoj posudi u frižideru oko pet dana. Supa od brokule također se može jednostavno zamrznuti. Nakon što se ohladi i stavi u vrećicu za zamrzavanje, staklenku s poklopcem na odvrtanje ili posudu za čuvanje hrane otpornu na mraz, supa od brokule trajat će oko tri mjeseca.
Tražite inspiraciju za male ljubitelje supe? Ove supe za djecu su tople i stvarno ukusne!
Zašto bi brokula trebala biti na svakom jelovniku?
Brokula osigurava mnoge važne vitamine i minerale. To uključuje vitamin A, vitamine B skupine, kao i vitamin C, folnu kiselinu, željezo, kalcij, cink i kalij. Osim toga, zeleno povrće je ukusno zbog visokog udjela vlakana, a također je niskokalorično (34 kilokalorije na 100 g). Međutim, s obzirom na to da je brokula član porodice kupusa, može biti teže probavljiva. Mljeveni kim u supi od brokule pomaže tijelu u probavi.
Ukoliko želite još ukusnih ideja za supe predlažemo:
- Recept za supu od rajčice s mozzarellom
- Recepti za snažne i zdrave supe
- Zdrave supe za kuhanje kod kuće
- 3 ukusna recepta za supe koje će vam vratiti snagu