Veganski med: najbolje alternative za doručak
U veganuaryju se ne želimo odreći meda za doručak. Stoga su tražene ukusne alternative medu. Predstavljamo pet veganskih vrsta meda uključujući i recept za palačinke od heljdinog brašna. Ovaj doručak toliko je ukusan da će mu ni oni koji nisu vegani neće moći odoljeti.
Veganski med kao namirnica?
Veganska prehrana podrazumijeva izbacivanje namirnica životinjskog porijekla, a med je jedna od njih. Vrijedne pčele same sebi proizvode med kao izvor hrane za preživljavanje oštre zime. Naravno, ima pčelara koji rade u skladu s pčelama i uklanjaju samo višak meda – ali to i dalje nije veganski.Veganski med: pet alternativa pčelinjem medu
Ovdje su razne ukusne alternative za konvencionalni pčelinji med, od milja nazvan „ved“.
1. Agavin sirup
Ovaj veganski med dobiva se od biljke agave. Bilo kafa, čaj ili za pečenje slastica – agavin sirup je multitalent i može se koristiti na mnogo načina kao alternativa medu. Ovaj se sirup pravi od biljke agave i prije svega je prisutan u Meksiku. Sastoji se od fruktoze i glukoze, ali ne podiže nivo šećera u krvi kao rafinirani šećer.2. Rižin sirup
Rižin sirup kao i mochis izvorno dolazi iz Japana. Posebno se preporučuje kao zaslađivač onima koji su na režimu prehrane s niskim udjelom fruktoze ili bez glutena. Kao što mu ime govori, ovaj sirup je napravljen od riže i veganska je alternativa medu. Međutim, doziranje bi trebalo biti umjereno jer se ovdje radi o čistoj glukozi.3. Javorov sirup
Javorov sirup pravi se od stabala javora i popularan je za doručak posebno u Kanadi. Također je dobar za ukrašavanje naših palačinki od heljdinog brašna koje su opisane u donjem receptu. Ovisno o razredu, zlatni ton javorovog sirupa je svjetliji (razred A) ili intenzivniji (razred C). Razred A ima blaži okus - savršen dodatak slasticama!Savjet:
Kada je riječ o javorovom sirupu, svakako obratite pozornost na oznaku „vegan“ jer neki brendovi u svoj sirup dodaju i životinjske boje.4. Sirup od smrekinih vršaka
Uzbudljivo je što sve priroda nudi od biljnog blaga. Za proizvodnju sirupa od smrekinih vršaka se smrekini vršci svježe sakupljaju i pomiješaju sa šećerom u staklenci. Nakon mjesec dana sirup je spreman. Ne samo da čajevima daje prekrasnu slatkoću i može se mazati na hljeb kao veganski med, već je zahvaljujući svojim eteričnim uljima i poznati domaći lijek protiv kašlja. Savršena alternativa medu tokom sezone prehlada!5. Med od maslačka
Još jedan ved (veganski med) koji nam priroda daje. Med od maslačka pravi se od svježih cvjetova maslačka i pomiješa se s vodom i šećerom. Slično sirupu od smrekinih vršaka, i med od maslačka je savršen za zaslađivanje čajeva u sezoni prehlada jer je između ostalog bogati cinkom.Dobro je znati
Snagu prirode ne treba potcjenjivati. Kod brojnih tegoba uzimanje maslačka nije preporučljivo. Molimo vas da se prije toga konsultujete s doktorom ili farmaceutom.Veganske heljdine palačinke s agavinim sirupom
Sastojci
- 150 g integralnog heljdinog brašna (npr. marke dmBio)
- 160 ml napitka od badema natur (npr. marke dmBio)
- Agavin sirup (npr. marke dmBio)
- 2 žlice paste od badema
- malo gazirane mineralne vode
- 1 žličica praška za pecivo (npr. marke dmBio)
- 1 prstohvat mljevene bourbon vanilije
- kokosovo ulje (npr. marke dmBio)
- kokosov jogurt
- bobičasto voće za ukrašavanje
Recept
- Pomiješajte heljdino brašno s napitkom od badema, agavinim sirupom i pastom od badema.
- Dodajte gaziranu mineralnu vodu, prašak za pecivo i bourbon vaniliju.
- U tavi zagrijte kokosovo ulje i izlijte tijesto za palačinke u tavu.
- Kada je palačinka s jedne strane gotova, okrenite i pecite drugu stranu dok cijela palačinka ne bude pečena.
- Posložite nekoliko palačinki na tanjur i ukrasite kokosovim jogurtom, bobičastim voćem i agavinim sirupom.