Veganski: ove namaze rado ćemo mazati na hljeb
Čime vegani premazuju peciva? Veganskim namazom, naravno! Pikantni umak od paprike, fini humus od graška s orašastim plodovima i kremasti namaz od patlidžana sadrže puno povrća i dopunjuju svaki međuobrok. Također će sigurno biti ukusni svima koji se ne hrane hranom isključivo biljnog porijekla.
Veganski namaz za hljeb: ovaj trio brzo se priprema
Sastojci za četiri porcije: umak od paprike s bosiljkom
Paprika pečena u rerni, veganski sir i začinsko bilje – savršeno se slažu sa svježim bijelim hljebom.
- 4 paprike, crvene
- 1/2 šake bosiljka
- 1 češanj bijelog luka
- 2 kašike maslinovog ulja; dodatno i za premazivanje lima za pečenje
- 2 kašike mrvica hljeba za vegane ili prema potrebi
- 100 g sira za vegane
- 1 kašika limunovog soka
- so
- crni mljeveni biber
Priprema umaka od paprike s bosiljkom
1. Zagrijte rernu i ispecite paprike
Zagrijte rernu koristeći grill funkciju. Papriku i bosiljak operite. Paprike prepolovite, očistite i poredajte u nauljeni pleh, vanjskom plohom okrenutom prema gore. Pecite 5-10 minuta dok kožica ne potamni. Izvadite iz rerne, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade. Onda ogulite kožicu.
2. Preostale sastojke pomiješajte s paprikom.
Ogulite bijeli luk. Listove bosiljka počupajte i ostavite sa strane za kasnije ukrašavanje. Ostatak pasirajte s bijelim lukom, paprikom, uljem, mrvicama hljeba i veganskim sirom i neka u smjesi ostanu komadići sastojaka. Prema potrebi dodajte malo hladne vode.
3. Servirajte Začinite limunovim sokom, solju i biberom. Izlijte u zdjelu i ukrasite listićima bosiljka.
Sastojci za četiri porcije: humus od graška s metvicom
rašak ne samo da obiluje proteinima nego svojim ugodno slatkastim okusom oplemenjuje orašastu aromu namaza.
- 100 g graška, svježeg ili zamrznutog
- So
- 4 stabljike metvice
- 250 g slanutka
- 2 češnja bijelog luka
- 2 kašike tahinija
- 2 kašike soka od limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- kumin u prahu (prema želji)
-
crni mljeveni biber
Priprema humusa od graška s metvicom
1. Pripremite slanutak, metvicu i bijeli luk
Grašak blanširajte u kipućoj slanoj vodi oko 2 minute, isperite i ocijedite. Metvicu i slanutak isperite. Otrgnite listiće metvice i ostavite ih sa strane za ukras. Ocijedite slanutak. Ogulite biieli luk.
2. Sastojci za pire
Pasirajte sve pripremljene sastojke s tahinijem, limunovim sokom i uljem dok komadi ne postanu potpuno sitni. Prema potrebi dodajte malo hladne vode.
3. Servirajte Začinite limunovim sokom, solju, biberom i kuminom. Izlijte u zdjelu i ukrasite listićima bosiljka.
Sastojci za četiri osobe: namaz od patlidžana s peršunom
Podsjeća na libanonski namaz baba ganoush: pečeni patlidžan i kremasti jogurt.
- 2 patlidžana
- 2 češnja bijelog luka
- 1 šaka peršuna
- 150 g bademovog jogurta za vegane (alternativa: zobeni jogurt)
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika limunovog soka
- so
- crni mljeveni biber
- ½ kašičice paprike u prahu
Priprema
1. Zagrijte rernu i pripremite patlidžane
Zagrijte rernu na 200°C s uključenim gornjim i donjim grijačima. Lim obložite papirom za pečenje. Patlidžane operite i nekoliko puta izbockajte viljuškom. Stavite na pripremljeni lim i pecite u rerni dok ne omekša, oko 40 minuta. Nakon toga pustite da se malo ohladi, prepolovite po dužini i kašikom sastružite pulpu te je usitnite.
2. Pripremite bijeli luk i peršun
Bijeli luk ogulite i sitno nasjeckajte. Peršun operite, protresite, otrgnite listove i nasjeckajte.
3. Promiješajte i poslužite
Pomiješajte s bijelim lukom, jogurtom, maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i biberom te patlidžanima i začinite prema želji. Izlijte u zdjelu i pospite paprikom u prahu.